Forum pszczelarskie - Ekonomika pszczelarstwa
Cena miodu w 2016 r. Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 13272Zaloguj się aby obserwować temat
michal1972
2016-02-07 11:51:42
Jak myślicie, czy w tym roku cena miodu znowu będzie wyższa niż w latach poprzednich? Ta zima jest nieprzewidywalna. Jest duże prawdopodobieństwo, że dużo rodzin jej nie przetrwa, mimo iż nie była zbyt mroźna.
oro54
2016-02-07 17:41:42
Cena miodu w sezonie 2016 raczej nie wzrośnie, dobrze będzie jak utrzyma się na poziomie roku ubiegłego. Obawiam się jednak, że może zostać obniżona przez takie, a nie inne zachowania się „pszczelarzy” Co raz częściej do obrotu wprowadzany jest pseudomiód, w którym to lwią część miodu stanowi inwert. Napis „miód z krajów Unii i spoza Unii” powoli staje się gwarantem, że zawartość opakowania stanowi miód z Indii, czy Chin. A jaki to miód i jak się do nas dostaje przeczytajcie artykuł http://zanimkupisz.hvs.pl toksyczny-miod/ Z wielkim biznesem nie wygramy, więc tym bardziej należy dbać o swoją markę i klientów. Z poważaniem oro54
Adam_Poch
2016-02-07 21:01:01
Jako osoba, która ledwo zaczyna przygodę z pszczołami chciałbym aby miód był jak najdroższy. Mój pogląd jest pewnie w opozycji do klientów. Ci pewnie chcieliby żeby miód był za darmo :) oro54 słyszałem, że wielu pszczelarzy działa bardzo nieuczciwie. Ale podobno jest z tego wyjście. Wystarczy kupować miód od pszczelarzy, którzy posiadają zgodę na sprzedaż bezpośrednią produktów pszczelich. Tylko o tym grono klientów pewnie nie wie. Ja dowiedziałem się niedawno. A o tym miodzie spoza Unii Europejskiej to już kompletnie inna bajka. Podobno najwięksi kupują miód na Ukrainie i Białorusi by móc sprzedawać pod swoją marką. To jakiś absurd i tego powinno prawo zabraniać! Przez to ewidentnie miód albo miodopodne coś jest sprzedawane w hipermarketach za śmieszne pieniądze, często ponad połowę taniej niż u pszczelarza...
oro54
2016-02-08 12:13:23
Istnieje coś takiego jak cena równowagi. Jest to swego rodzaju kompromis pomiędzy sprzedającym, a kupującym. Poziomy tych cen są różne w różnych częściach naszego kraju. Na jej wysokość wpływa wiele różnorodnych czynników: podaż miodu, marka sprzedającego, reklama, świadomość kupującego, opakowanie produktu, ilość nagłośnionych afer, itp. Ale to sprawa szeroko pojętego marketingu. Co do sprzedaży bezpośredniej, sam fakt zgłoszenia i dokonania rejestracji pasieki u powiatowego weterynarza nie sprawia automatycznie, że sprzedawany przez taką pasiekę towar już jest pewny. Za przestrzeganiem przepisów i norm stoi zawsze konkretny człowiek. Oszustwa i przekręty są ścigane przez prawo, a popełniających ich nie brakuje. Co do jakości miodu z Ukrainy czy Białorusi się nie wypowiadam, bo sprzedaję tylko swoje produkty, ale sądzę, że jest to niewielki problem w stosunku do sprowadzanych tysięcy ton miodów z Indii i Chin. Możemy tylko czytać o wykrywanych fałszerstwach dokumentów przewozowych zmieniających kraj pochodzenia towarów, o przekupstwie urzędników celnych wydających pozwolenia na dystrybucję tych towarów i tym podobne sprawy. Jedyne, co możemy zrobić to postawić na jakość towaru, opakowanie, promowanie swojej marki i poszerzanie swojej oferty. Już nie tylko sprzedaje się miód, ale pyłek, świece z wosku, odkłady, matki . Ważny jest też kontakt ze swoimi klientami
arek
2016-02-08 19:02:45
Miód z Indii? "Chiński miód" to już nie raz słyszałem, ale żeby indyjski to już nie... A to nie jest przypadkiem tam, że jak ma się zgodę na sprzedaż bezpośrednią to podlega się kontroli lekarza weterynarii? To chyba w jakimś stopniu gwarantuje jakość miodu?
oro54
2016-02-08 19:14:41
Kontroli przez powiatowego lekarza podlegają głównie warunki odbioru miodu, sprzęt czy książka z wpisami zaleceń i wykonanych zabiegów. To co siedzi w słoikach kontroli już nie podlega. Od tego jest Sanepid. Próbki miodu o ile są pobierane dotyczą raczej zdrowotności rodzin pszczelich (nosema, zgnilec, kiślica).
blondynekkrk
2016-02-09 16:31:28
Mnie się wydaje, że miód w 2016 roku będzie na podobnym poziomie jak teraz. W sumie może ta zima jest dość słaba ale podobnie było i w zeszłym roku. Problemem dla utrzymania ceny może być tylko import miodu i jakaś nadzwyczajna podaż :)
factis
2016-02-09 21:51:45
Cena miodu w tym roku powinna być dużo niższa. Dlaczego? Bo w mojej ocenie więcej osób będzie mogło sprzedawać miód i inne produkty pszczele. Prawo wreszcie jest uszczegóławiane, ale trzeba liczyć się też z konsekwencjami. Myślę, że ceny mogą być niższe nawet o kilka złotych na litrze. Do tego dochodzi import z różnych stron świata, na który my malutcy nic nie poradzimy.
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
trutówka
19 Lipca 2026
PSZCZELARSTWO BEZ CHEMII - MICHAŁ SMYK
16 Lipca 2026
CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE.
28 Czerwca 2026
Karmienie lipcowe nowe rodziny
21 Czerwca 2026
Karmienie lipcowe nowe rodziny
21 Czerwca 2026
CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE.
17 Czerwca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Kim jest pszczelarz, a kim posiadacz uli?
30 Maja 2026
Apilarnil/czerw trutowy - jako surowiec
22 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026