Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Ekonomika pszczelarstwa

Wydajność miodu z ula? Sezon 2015 Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3468

Zaloguj się aby obserwować temat

blondynekkrk

2016-01-03 12:30:44

Hej! Ciekawy jestem ile w tym roku udało Wam się pozyskać miodu z jednego ula? Podzielicie się ze mną tą wiadomością? :)

michal1972

2016-01-03 17:18:47

Blondynku, średnio 12 litrów na rodzinę. Nie wiem jednak czy dużo osób podzieli się z Tobą swoimi "osiągnięciami". W końcu to o niczym nie świadczy. Ci co mało miodu pozyskali z pewnością borykali się z jakimiś problemami. Ci co więcej, zwyczajnie mieli albo dobry pożytek i silne rodziny, ale też mniej zmartwień i większą wiedzę i doświadczenie.

banan

2016-01-03 21:01:27

co to za temat kolego? wydajnosc miodu? to bez pojecia troszke. wydajnosc to moze byc miodowa albo pylkowa, a nie wydajnosc miodu. oczywiscie rozumiem pytanie ale temat jest zle zatytulowany i wprowadza w blad, powiedz ze "wydajnosc miodu z ula" to dobry temat a strace wiare w ciebie. w koncu od kiedy sledze to forum to widze duzo progres w twoich wypowiedziach. potrafisz od czasu do czasu komus doradzic, ale musisz przykladac wieksza wage do slownictwa. jezeli chodzi o to ile pozyskalem miodu w tym roku to bylo srednio go nieco wiecej niz w zeszlym, co widze po sloiczkach.

truten

2016-01-04 19:01:03

Koledzy u mnie na południu Polski rok rekordowy,nie będę się rozpisywał ile ,bo to jest nie do wiary.Pozdrawiam

blondynekkrk

2016-01-04 19:54:56

@truten, a ja bym mimo wszystko podpytał, choćby po to, żeby zaspokoić swoją wrodzoną ciekawość:)

Antoni

2016-01-04 22:05:07

U mnie przeciętnie. Około 20 litrów. Kolega banan widzę, że dość czepialski jest. Każdy wie o co chodziło blondynekkrk. Jest pewnie młodym, niedoświadczonym pszczelarzem. Trzeba to uszanować i pomóc.

eryk16

2016-01-05 18:02:28

Z pasieki stacjonarnej mam 13 litrów na ul, więc wynik chyba ok. Pni wiele nie jest więc tym bardziej ekstra :)

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Nan-e qandi

Chałka z szafranem i miodem

Konfitura z melona z imbirem i miodem