Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Ekonomika pszczelarstwa

Rok 2015 podsumowanie Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1894

Zaloguj się aby obserwować temat

michal-trabka

2015-12-06 12:11:08

Koledzy i koleżanki, jak oceniacie tegoroczny sezon? Wyszliście na swoje, czy dołożyliście do interesu? Mówię o kwestiach materialnych, bo zdrowotne to mamy na pewno na plusie. U mnie rok był taki se. Nie inwestowałem w żaden sprzęt. Pszczoły dosyć dobrze zniosły zimowlę. Mam nadzieję, że i tą także przetrwają. W 2016 skupiam się na zwiększeniu liczby pni. Jak środki pozwolą, to kupię także nową miodarkę.

truten

2015-12-06 16:28:10

Sezon 2015 na południu polski był znakomity Jeśli chodzi o mnie to takiego sezonu nie pamięta ani dziadek ani ojciec a tym bardziej ja wiosna sady dopisały, póżniej wystapiła spadz jodłowa ok połowy czerwca do połowy września ,na lipie też rewelacja spadziowała rewelacyjnie. Rekordowe zbiory Pozdrawiam

marcin

2015-12-08 18:07:19

Z informacji jakie do nas docierają, ten sezon będzie można zaliczyć do jednego z bardziej udanych.

Lukasz_Baniak

2015-12-10 18:33:19

Też uważam na plus. Ten rok obfitował w wiele pięknych dni, czasami aż za pięknych (lipiec/sierpień). Pamiętamy przecież suszę, która dotknęła większą część Polski. Mimo to nie można narzekać na zbiory, choć zawsze mogłyby być lepsze. Fajnie by było, żeby nie było takich temperatur w 2016...

factis

2015-12-10 19:59:55

Zawsze może być lepiej ale w tym nie było tak najgorzej. Też spotkałem się z opinią, że wiele osób nie pamięta tak dobre sezonu, ale na pewno nie było to w moich rejonach. Varroa destructor nie było też nie wiadomo ile, jak w poprzednich latach - to jest chyba najcenniejsze.

Antoni

2015-12-19 09:46:02

2015 należy do wyjątkowo udanych mimo okres suszy. Mam nadzieję, że przyszły będzie równie udany. Cena za duży słoik miodu oscylowała między 35 a 40 zł, więc była wyższa o ponad 5 złotych niż w poprzednim roku.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Pszczoły w szkole w czerwcu

Szkolny Dzień Pszczoły

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Pszczelarz a faktura VAT RR

Kasa fiskalna - czy sprzedając miód musisz ją mieć?

Pasieki powyżej 80 rodzin pszczelich - formy opodatkowania