Forum pszczelarskie - Ekonomika pszczelarstwa
Przedsiębiorstwo pszczelarskie Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 6452Zaloguj się aby obserwować temat
czarny1593
2015-03-09 09:46:27
Przepraszam za pytanko o rośliny miododajne zapomniałem się że w wcześniejszym poście dostałem nawet link do tego samego artykułu.
Lukasz_Baniak
2015-03-10 12:50:33
@czarny1593, wówczas trzeba by mówić o pasiece wędrownej. W końcu jakoś te ule trzeba by przetransportować na tą działkę. Łąka może dać Ci czasem więcej miodu niż niejedna roślina miododajna. Ja bym na pewno nad tym się zastanowił. Nie wiem czy dzierżawa to byłoby rozwiązanie. Jak to jest nieużytek i gość jest w porządku, to ja bym się z nim dogadał że dostanie 2 słoiki miodu a Ty jak uznasz za stosowne, to posiejesz coś. Ale wtedy też trzeba by pole przeorać a to są koszty, które raczej nie zwrócą Ci się.
Te wartości to są w dużej mierze górne granice. Nie możesz tego traktować jako pewnik. Duży wpływ ma pogoda więc jak Ci pokrzyżuje plany to w skrajnym przypadku dołożysz jeszcze do pszczół.
20-30 rodzin jest już ok. Choć dla młodego pszczelarza to i tak uważam, że na start może być za dużo. Zacznij od 10 w pierwszym sezonie i przekonaj się jak to jest.
factis
2015-03-10 20:23:46
@czarny1593 a ja Ci powiem, że każdą lekturę pszczelarską warto poznać. Oczywiście te dotyczące miodosytnictwa najbardziej :) A tak całkiem poważnie, to literatury polsko języcznej nie jest za dużo. O roślinach miododajnych warto poczytać w internecie. Tutaj nie sugerowałbym kupowania książek bo raczej tak zaawansowane informacje nie przydadzą Ci się. Wystarczy termin siania/sadzenia, termin kwitnienia i wydajność miodowa. Tyle.
czarny1593
2015-03-11 19:16:52
Witam
Jestem w trakcie zamawiania książek i trafiłem na taką publikację
"Pszczoły, pasieka towarowa" Czesław Typański. Czytał ktoś tą książkę? Warto ją kupić ?
Jutro będę zamawiał:
Gospodarka pasieczna Wanda Ostrowska
PSZCZOŁY. PORADNIK HODOWCY WERNER GEKELER
Jak zakładać i prowadzić pasiekę Jerzy Makowicz
i właśnie nie wiem czy warto dołożyć jeszcze te pare złotychi zamówić tą książkę o pasiece towarowej czy sobie odpuścić. w sumie to myślałem żeby ją wziąć zamiast Jerzy Wilde, Janusz Cichoń - Pszczelarstwo to może być biznes
proszę o opinie którą bardziej polecacie
Lukasz_Baniak
2015-03-11 19:42:25
@czarny1953, nie miałem okazji. Jak kupujesz z jednej strony to możesz wziąć (mniejszy koszt przesyłki). Jak z kilku to sobie odpuść i skup się na tych trzech. To kawał dobrej lektury.
czarny1593
2015-03-11 19:58:47
właśnie z jednej strony miałbym :
"Pszczoły, pasieka towarowa" Czesław Typański.
Gospodarka pasieczna Wanda Ostrowska
Jak zakładać i prowadzić pasiekę Jerzy Makowicz
osobno
PSZCZOŁY. PORADNIK HODOWCY WERNER GEKELER
i osobno
Jerzy Wilde, Janusz Cichoń - Pszczelarstwo to może być biznes
Lukasz_Baniak
2015-03-11 21:07:49
To ja bym proponował zakupić w takim razie takie pozycje:
Pszczoły, pasieka towarowa - Czesław Typański.
Gospodarka pasieczna - Wanda Ostrowska
Jak zakładać i prowadzić pasiekę - Jerzy Makowicz
oraz
Pszczoły. Poradnik hodowcy - Werner Gekeler
Bo szkoda później przepłacać za przesyłkę.
factis
2015-03-13 09:27:28
Dobrze, że nie zdecydowałeś się na książki o roślinach miododajnych. Szkoda pieniędzy na to jak w internecie od tego huczy. A no i dobrze, że zweryfikowałeś liczbę pni pszczelich. Powyżej 80 zasiedlonych uli mówimy o pasiece zawodowej.
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
14 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
19 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
16 Marca 2026
14 Marca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026
Wystawa ogrodnicza Barzkowicka Wiosna 2026
10 Marca 2026
Wywiad z Piotrem Tkaczukiem (Pasieka Tkaczuk)
19 Lutego 2026
Najaktywniejsi w tym tygodniu:
1. Kryspin: 1