Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Ekonomika pszczelarstwa

Przedsiębiorstwo pszczelarskie Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 6451

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2 3

michal1972

2015-03-01 17:17:12

@czarny1593, nie można mówić o konkretnej ilości uli na danym terenie. Musisz wziąć pod uwagę przede wszystkim, czy będziesz miał jak zapewnić ciągłość pożytkowom swoim pszczołom. Weź także pod uwagę wydajność miodową poszczególnych pożytków. Malina to ok 150kg/ha. Borówka amerykańska to ok 100kg/ha ale wg. pani Szklanowskiej nie jest to roślina chętnie odwiedzana przez pszczoły. Jest zapylana przez trzmiele.

czarny1593

2015-03-01 19:32:29

Czy dobrze zrozumiałem że borówka amerykańska jest bardziej odwiedzana przez trzmiele? A malina jest odwiedzana przez pszczółki ? Czy też głównie przez trzmiele? Z tego co kolega pisał to z maliny z jednego hektara jest 150 kg miodu?

banan

2015-03-04 11:57:26

@czarny1593, tak ale nie mozesz tego tak liczyc. czesto dane ktore sa podawane w publikacjach naukowych okreslaja stan idealny, a nie faktyczny. poza tym duzy wplyw na to maja na to warunki atmosferyczne i same pszczoly, ktore w skali roku potrzebuja ok 90 kg miodu by przezyc. jak bedziesz mial w trakcie kwitnienia maliny caly czas opad deszczu, to mozesz zapomniec o takim wyniku.

mati

2015-03-07 09:14:57

jak masz wierzbe to wlasnie wypuszcza wielkie kotki czyli bazie. wierzba to roslina pylkodajna i jest jedna z pierszych roslin pylkodajnych w roku

michal1972

2015-03-07 21:54:37

@czarny1593, są różne opinie wśród pszczelarzy. Ja się spotkałem z tym, że pszczoły niekoniecznie lubią borówkę amerykańską. Co innego w przypadku malin. Oczywiście są rośliny, które bardzo chętnie odwiedzają pszczoły i inne owady zapylające. Możemy mówić o facelii, ogóreczniku, lawendzie itd. Ta ostatnia ma bardzo charakterystyczny i przyjemny zapach. Świetnie się sprawdza w wazonie.

czarny1593

2015-03-08 09:20:33

Dziękuję że jesteście pomocni i udzielacie mi wskazówek. Mam do was ogromną prośbę jakbyście zrobili mi listę jakie rośliny są chętnie odwiedzane przez pszczółki i w mniej więcej w jakim okresie to następuje (tzn. np. Czerwiec maliny itd.).
Ps. Wszystkim Kobietą życzę Wszystkiego Najlepszego z okazji Dnia Kobiet :-)

czarny1593

2015-03-08 21:08:42

Jeszcze takie pytanko. Niedaleko mojego domu gdzieś ok 5 km jest działka rolna 5 ha obecnie zwykła łąka. Czy miało by to sens jakbym się dogadał z właścicielem i na własną rękę posiał jakieś rośliny miododajne? widziałem nawet na tym portalu w dziale ogłoszenia propozycje sprzedaży nasion na takie rośliny wydajność miodna jest podana jako 500 kg z ha. wiadomo ze całości bym tym nie zasiał ale na. 1,5 ha i następne jakimiś innymi roślinami w tym typie aby przez cały sezon pszczółki miały co robić.Wiem że podana na początku prze ze mnie ilość uli jest za duża ale myślę że na poziomie 20-30 mógłbym się skupić na początek.

blondynekkrk

2015-03-08 23:13:13

@czarny1593, lista jest i część roślin także jest opisana :)

http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/634/rosliny_miododajne-_rosliny_pozytkowe-_rosliny_pszczelarskie_-_spis.html

Ja też się przyłączam do życzeń :)

Strony: 1 2 3

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Szaszłyki z marynatą miodową

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem