Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Ekonomika pszczelarstwa

Prawie 200kg miodu z ula Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 5336

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

mati

2014-11-19 18:16:44

na innej stronie wyczytalem o pszczelarzu ktury pozyskuje po 200kg miodu z jednego ula to mozliwe? mam wrazenie sie wkret

marcin

2014-11-20 16:58:39

Z tego co pamiętam, cały artykuł był w języku rosyjskim... mati, aby na pewno dobrze zrozumiałeś?

factis

2014-11-21 09:01:04

To stary artykuł. Faktycznie mowa jest o niewyobrażalnej ilości miodu z ula ale myślę, że to troszkę bujda. Nie wiem ile jest średnia w Polsce, ale ja mam ok 17 kg/ul miodu rocznie. Nie chce mi się wierzyć, że da się pozyskać powyżej 100 a co dopiero 200...

michal-trabka

2014-11-23 17:09:20

Nie wiem kompletnie o czym jest mowa, może ktoś podrzucić link do tego artykułu? Może wspólnie odkryjemy tajemnicę?

blondynekkrk

2014-11-24 13:13:23

To trochę niemożliwe po tym co wyczytałem na tym forum. Jak ludzie mają po 15-25 kg miodu z ula to wątpię, żeby się dało pozyskać aż tyle! Ale jak po rusku jest ten artykuł to pewnie możliwe ;) W końcu czego ruscy nie wymyślą...

michal1972

2014-11-25 11:21:44

Na przekór powiem, że jest to możliwe. Musi robić odkłady w maju, dać im czerwiec na dojście do siły, w lipcu łączy odkłady i wywozi na główny pożytek, a w sierpniu łączy odkłady z rodziną zasadniczą. Co prawda musi mieć ule po 4-5 korpusów, ale czysto teoretycznie jest to możliwe.

Lukasz_Baniak

2014-11-30 11:33:49

Nie chce mi się w to wierzyć. Jeszcze powiedzcie, że ma po 200kg z każdego ula i co roku! Internet wszystko przyjmie, a w rzeczywistości może być zupełnie inaczej!

mati

2014-12-01 11:43:51

w tym problem rze nie ma jak go na nowo przecyztac bo link nie dziala to byl do niego link http://www.apis.euro-honey.com/modules.php?name=News&file=article&sid=116

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Szkolny Dzień Pszczoły

Pszczoły w szkole w czerwcu

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Biały miód leśny z Mount Oku