Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Ekonomika pszczelarstwa

Podsumowanie roku pszczelarskiego 2014 Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3318

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

blondynekkrk

2014-10-23 08:56:19

Wydaje mi się, że powoli czas na takie podsumowanie. Jak oceniacie ten rok? Z tego co się zdążyłem zorientować, to rok 2014 uważany jest za najgorszy w historii Polskiego pszczelarstwa. Też tak uważacie?

michal1972

2014-10-25 07:54:14

@blondynekkrk, tak jak napisałeś. W historii swojego pszczelarzenia nie miałem jeszcze tak słabego roku. Pszczelarze z moich okolic zebrali średnio 30% tego co w zeszłym roku. Co prawda 2013 r. był uważany za jeden z najlepszych ale to i tak mniej więcej połowę tego, co można się było spodziewać.

michal-trabka

2014-10-27 15:07:21

I tak jest. Gryką się rozczarowałem. Rzepak - super. Reszta jak kot napłakał.

Lukasz_Baniak

2014-10-30 08:16:31

@blondynekkrk, dobrze się orientujesz. Mamy w tym roku mają powody do narzekania. Ale nie ma czym się przejmować, zawsze mogło być 0. Dobrze, że skupy się ogarnęły i cenę podniosły.

blondynekkrk

2014-11-02 09:51:03

No właśnie też słyszałem, że ci pszczelarze, którzy nastawili się na rzepak, to na tym dobrze wyszli. A myślicie, że 2015 będzie lepszy niż ten?

banan

2014-11-10 08:25:21

dla mnie ten rok byl podobny do poprzednich. troche eksperymentowalem i przez to stracilem. na dodatek pogoda nie sprzyjala, bo kiedy az sie prosilo zeby pszczoly lataly, to tu na zlosc deszcz albo niska temperatura.

Lukasz_Baniak

2014-11-13 15:54:21

@blondynekkrk, to zależy od tego jaka będzie zima i jak pszczoły przezimują. Jest jakaś anomalia pogodowa, że w listopadzie mamy miejscami po 18 stopni!!

factis

2014-11-15 07:51:14

Biorąc pod uwagę to jaka za oknem pogoda i jak ten rok się zaczął, nie mam powodów do narzekania.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Budujemy ul! Warsztaty z Piotrem Sochą. Warszawa 2016

Koszenie trawy między ulami

Ogrody ekologiczne stwarzają przyjazne warunki dla ptaków i owadów. Sztuczne nawożenie jest ograniczone do minimum

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Charakterystyka rodzaju Varroa i opis gatunku Varroa destructor

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Varroa sp. jako immunosupresor chorób wirusowych

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Propolis - produkt pszczeli

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Pszczelarz, a kto to taki?