Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Ekonomika pszczelarstwa

Podsumowanie roku pszczelarskiego 2014 Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3382

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

blondynekkrk

2014-10-23 08:56:19

Wydaje mi się, że powoli czas na takie podsumowanie. Jak oceniacie ten rok? Z tego co się zdążyłem zorientować, to rok 2014 uważany jest za najgorszy w historii Polskiego pszczelarstwa. Też tak uważacie?

michal1972

2014-10-25 07:54:14

@blondynekkrk, tak jak napisałeś. W historii swojego pszczelarzenia nie miałem jeszcze tak słabego roku. Pszczelarze z moich okolic zebrali średnio 30% tego co w zeszłym roku. Co prawda 2013 r. był uważany za jeden z najlepszych ale to i tak mniej więcej połowę tego, co można się było spodziewać.

michal-trabka

2014-10-27 15:07:21

I tak jest. Gryką się rozczarowałem. Rzepak - super. Reszta jak kot napłakał.

Lukasz_Baniak

2014-10-30 08:16:31

@blondynekkrk, dobrze się orientujesz. Mamy w tym roku mają powody do narzekania. Ale nie ma czym się przejmować, zawsze mogło być 0. Dobrze, że skupy się ogarnęły i cenę podniosły.

blondynekkrk

2014-11-02 09:51:03

No właśnie też słyszałem, że ci pszczelarze, którzy nastawili się na rzepak, to na tym dobrze wyszli. A myślicie, że 2015 będzie lepszy niż ten?

banan

2014-11-10 08:25:21

dla mnie ten rok byl podobny do poprzednich. troche eksperymentowalem i przez to stracilem. na dodatek pogoda nie sprzyjala, bo kiedy az sie prosilo zeby pszczoly lataly, to tu na zlosc deszcz albo niska temperatura.

Lukasz_Baniak

2014-11-13 15:54:21

@blondynekkrk, to zależy od tego jaka będzie zima i jak pszczoły przezimują. Jest jakaś anomalia pogodowa, że w listopadzie mamy miejscami po 18 stopni!!

factis

2014-11-15 07:51:14

Biorąc pod uwagę to jaka za oknem pogoda i jak ten rok się zaczął, nie mam powodów do narzekania.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Rola murarki ogrodowej w uprawach sadowniczych

Morfologia murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Pierniczki świąteczne z miodem

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami