Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Ekonomika pszczelarstwa

Refundacje na zakup sprzętu zza granicy Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2111

Zaloguj się aby obserwować temat

Lukasz_Baniak

2014-08-03 07:51:42

Czy można uzyskać refundację na sprzęt zakupiony za granicą? Jeżeli tak to w jakiej wysokości?

emil

2014-08-17 00:34:37

To pytanie należałoby skierować do ARR, ale wg mojej wiedzy i tego jak wygląda przebieg realizacji projektu, to nie można.

michal-trabka

2014-08-21 11:30:15

A ja z tą samą sprawą. A precyzyjniej, chodzi mi o zakup sprzętu w niemczech, czyli w państwie członkowskim unii europejskiej.

mati

2014-08-24 11:22:05

chyba firmy mogom kupowac sprzet z zagranicy i miec wtedy 0 podatek vat ale to firmy i nie ma mowy o refundacji. a i muszom miec jakis europejski nip czy cos takiego

factis

2014-08-26 10:37:44

Po co Ci sprzęt zza granicy? Jest wielu dostawców na prawdę światowej klasy sprzętu pszczelarskiego i dziesiątki producentów krajowych. Nawet jakby można było to przecież stracisz czas na szukanie i poniesiesz koszty przesyłki, pewnie równie chore. Chyba, że to było pytanie, żeby wzbudzić dyskusje na ten temat i ewentualnie przesłać go ARR ;)

blondynekkrk

2014-08-29 09:42:06

Ja bym powiedział tak samo jak factis. Podobno sprzęt od Łysonia jest najlepszy. On sam dystrybuuje go na całą Europę. Myślę, że zdominuje rynek europejski... jak nie zdominował już.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Różano-orkiszowy torcik naleśnikowy z miodem

Bigos z miodem

Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Zapobieganie i zwalczanie inwazji Varroa sp. u pszczoły miodnej

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Rola murarki ogrodowej w uprawach sadowniczych

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą