Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Ekonomika pszczelarstwa

Skup miodu - gdzie? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 81643

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2 3

blondynekkrk

2014-05-28 09:05:29

Troszkę bez sensu sprzedawać do skupu... no chyba, że się nie ma czasu na szukanie klientów albo się nie ma bazy klientów a pieniądze są potrzebne...

michal1972

2014-05-30 09:15:08

Wypisałem kilka skupów po to, aby osoby które ich poszukują mogły je łatwo znaleźć. Osobiście uważam, że jak ktoś ma nadmiar miodu i nie jest w stanie go sprzedać bezpośrednio klientom to dobrym rozwiązaniem jest jego sprzedaż do skupu. Nie ma się w ten sposób zamrożonych pieniędzy, a i jest też z czego inwestować w rozwój pasieki.

blondynekkrk

2014-06-03 12:47:11

No niby tak tylko później się kto inny na tym bogaci... Ja bym tam się specjalnie nie cieszył wiedząc, że sprzedałem miód po 12 zł/litr a ktoś sprzedaje po 30 zł/0,9 l... A podobno takie rozbieżności są.

marcin

2014-06-05 10:02:06

Rozbieżności są bo obie strony muszą być wygrane. To, że jedna nieco mniej od drugiej, to już inna sprawa. Musisz się liczyć z mniejszymi stawkami za miód, jeżeli nie będziesz zajmować się jego sprzedażą osobiście. Uważam, że to dobry sposób na szybkie pieniądze i rozwiązanie problemu ze zbytem dla dużych pasiek.

factis

2015-07-17 16:28:37

W ogłoszeniach jest jeszcze ktoś (bo nie wiem czy firma czy osoba prywatna), co skupuje miód.

Link: http://www.portalpszczelarski.pl/ogloszenie/892/kupie_miod_akacjowy_mniszkowy_faceliowy_spadziowy.html

Pogodny Piątek

2015-07-17 22:36:29

Są inne metody. Nie warto sprowadzać dyskusji do wyboru pomiędzy sprzedażą detaliczną a oddawaniem miodu do skupu. Opcja druga jest wygodna i szybka, ale nie jest dochodowa. Proponuję rynek hurtowy. Tuż obok mnie stał z miodem pszczelarz spod Bydgoszczy w tamtym roku na rynku w Broniszach (pod Warszawą). Sprzedawał miód po 25 zł, ja byłem z malinami. Widziałem, że od 22.00 do 3.00 sprzedał 20-30 słoików po 25 zł. Moim zdaniem to absolutne minimum za 0.9l. Jeśli w ciągu nocy można sprzedać powiedzmy 50 słoików to w ciągu 5 dni robi się ćwierć tysiąca.

michal1972

2015-07-18 07:34:22

Bardzo ciekawe jest to, co napisałeś kolego Pogodny Piątek. Jest to chyba najlepsze rozwiązanie, ponieważ łączy sprzedaż dużej ilości miodu po rozsądnej, prawie detalicznej cenie.

Dla leniwych dodałem screen z opublikowanego na stronie bronisze.com cennika. Ceny za miejsce zaczynają się od 26 zł dla zarejestrowanych klientów, albo od 38 zł dla pozostałych klientów. Górny pułap jest między 160 a 213 zł. Dla pszczelarza wystarczy raczej pułap 54zł lub 75zł.

Załączniki:

Skup miodu - gdzie?

mortalcombat

2015-07-20 14:04:08

Nie znam pszczelarza hobbysty, który sprzedawałby miód do skupu. A z tych, którzy sprzedają raczej nikt nie bawi się w fora internetowe. Ja bym od nich miodu nie kupił, bo wszystkie zdrowotne i smakowe właściwości ma miód z pasiek nie nastawionych na masową produkcję i maksymalizację zysków. Z mojej pasieki pozyskuję do 800 litrów rocznie. Rozchodzi się to jak świeże bułeczki. Na rozbudowanie pasieki, żeby się tylko z niej utrzymywać nie mam czasu, ani ochoty. To tylko hobby.

Strony: 1 2 3

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Nan-e qandi

Kapusta czerwona z porto

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto orzechowe z miodem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Słodka sałatka z kurczakiem