Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Ekonomika pszczelarstwa

Dotacje i refundacje na założenie własnej pasieki Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 37477

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2 3 4

blondynekkrk

2014-02-24 10:12:29

Czy istnieją jakieś dotacje na założenie pasieki? Czy na start trzeba wyłożyć pieniążki z własnego portfela?

factis

2014-02-25 09:47:53

Jak jesteś w stowarzyszeniu to możesz otrzymać refundację poniesionych kosztów. Ogólnie gdzieś była informacja o tym na tym portalu. Co do jakiś pieniędzy w formie dotacji, jak na założenie działalności gospodarczej, to nie słyszałem i chyba nie ma czegoś takiego. Tak to by każdy chciał założyć pasiekę i wyrwać ponad 20.000zł na to.

mlody_pszczelarz

2014-02-26 09:14:19

z arr nie dostaniesz na to pieniedzy, tam tylko dostajesz, jak juz masz, to mozesz rozwijac

mati

2014-02-26 11:29:32

nikt nic nieda za darmo taki los pszczelarzy

marcin

2014-02-27 11:59:56

W tym momencie nie ma czegoś takiego. Kto wie, czy za jakiś czas się to nie zmieni. Pozostaje tylko trzymać kciuki.

michal1972

2014-02-28 12:05:18

Podobnie jak koledzy wyżej, także nie słyszałem nic o dotacjach. Być może można by pozyskać środki na założenie działalności gospodarczej z urzędu pracy, który to ma środki z funduszu pracy. Myślę, że taki wniosek mógłby przejść. Warunkiem niestety jest przygotowanie biznes planu, jego zaakceptowanie przez specjalistów z UP oraz założenie działalności gospodarczej, co nie do końca by Ci się opłacało.

emil

2014-03-01 15:23:09

W jednej gminie w Polsce było takie wsparcie, kiedyś podawali to jako news w telewizji, niestety umknęło mi gdzie to dokładnie było. A szkoda, przydałoby się to podać do wiadomości, ale może przy okazji trafię na to kiedyś przeszukując sieć.

michal1972

2014-03-03 10:27:17

Nie dziwię się, że news. Pewnie to był jeden jedyny projekt w Polsce. Ciekawe czy zakończył się sukcesem...

Strony: 1 2 3 4

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Morfologia murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą

Kopulacja i rozwój murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.