Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Ekonomika pszczelarstwa

Dlaczego pszczelarze nie są bogaci? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 5895

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2 3

blondynekkrk

2014-01-09 18:47:40

Możecie podać powody "dlaczego pszczelarz nie może być bogaty" skoro cena dużego słoiczka miodu to od 30zł wzwyż? Zainspirowała mnie do tego tematu wypowiedź dzisiaj pani w sklepie, która powiedziała do sprzedawczyni, że dobry miód musi dużo kosztować i że pewnie pszczelarze są bardzo bogaci skoro w takich cenach sprzedają swoje produkty. Ja osobiście nie znam bogatego pszczelarza :)

emil

2014-01-09 22:23:26

A bogaty to wg Ciebie człowiek jaki?

pszczelarka78

2014-01-09 22:43:01

Bądźmy bogaci wnętrzem wypełnionym pasją, a pieniądze to tylko rekompensata za trud włożony w dbanie o pszczoły.

WILK

2014-01-09 23:00:59

pięknie podsumowałaś szanowna koleżanko

blondynekkrk

2014-01-10 08:47:57

Bogaty pszczelarz to taki, który wybuduje sobie dom z pieniędzy ze sprzedaży produktów pszczelich:) Mnie bardziej interesuje to, czemu mało który pszczelarz, oczywiście nie liczymy tych co są na emeryturze/rencie, podejmuje jeszcze inną pracę skoro cena miodu jest taka a nie inna, i raczej rok w rok idzie w górę.

mati

2014-01-10 14:38:36

nie ma bogatych pszczelarzy bo miod jest tani jak na to co trzeba przy nim robic

michal1972

2014-01-10 18:54:52

To chyba zrozumiałe, że miód musi trzymać swoją cenę. W końcu pszczelarz musi kupić ule, sprzęt pszczelarski, narzędzia, kombinezon. Potrzebne jest miejsce żeby postawić do wszystko. Dodatkowo wiedza, w którą też powinien inwestować. A wystarczy choroba i nic z tego nie będzie miał. Jak tu być bogatym?

factis

2014-01-10 21:08:15

Ja bym dodał, że jeszcze dochodzą koszty badań, zakup słoików, nakrętek, etykiet, transport itd. Domyślam się, że zaraz zarzucisz mnie czy komuś innemu, że to narzekanie ale w tym fachu wcale nie jest tak kolorowo jakby się mogło wydawać.

Strony: 1 2 3

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Szkolny Dzień Pszczoły

Pszczoły w szkole w czerwcu

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Wigilijne łazanki na bogato

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim