Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 290

Zaloguj się aby obserwować temat

Mareck

2026-03-10 10:52:22

Mam pytanie:
Pod koniec ubiegłego roku przywiozłem dwa nowe ule drewniane 10 ramkowe (rodziny mocne, odkarmione). Na dziś z ulami wszystko ok, ale mając resztę uli styropianowych, chciałbym te przełożyć do takich. Wynika to z tego że mam korpusy 10ramkowe wielkopolskie styropianowe i tworząc miodnie okazuję się mimo wszystko nie pasują one do tych uli drewnianych.
Moje pytanie jest takie.
Czy mogę je teraz przekładać? Czy to odpowiednia pora? Czy nie są pszczoły jeszcze zbite w kłąb?
Nie chciałbym zniszczyć rodzin
Dziękuję za odpowiedź z góry

miodek100

2026-03-14 06:34:44

Hej, pszcoły już nie są zbite w kłąb. A jeśli chodzi o przekładanie pszczół z ula to ula to przede wszystkim trzeba zwracać uwage na temperature, aby nie doszło do zaziębienia czeewiu. Ostatnimi dniami było pare ciepłych dni , kiedy można byłoby to zrobić na "upartego", ale rekomenduje aby poczekać do kwietnia.

Kryspin

2026-04-14 11:34:06

Nie ma żadnego problemu. Wybrać ciepły dzień bez wiatru ul ustawić na tym samym miejscu gdzie stał ul. drewniany. Ramki przenieść w tej samej kolejności je ułożyć jak by w ulu drewnianym.Pszczły już dawno nie są zbite w kłąb. POWODZENIA

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Ciasto orzechowe z miodem

Słodka sałatka z kurczakiem