Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

Matki z programów krzyżowniczych Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2183

Zaloguj się aby obserwować temat

blondynekkrk

2014-03-28 11:26:13

Spotkałem się z taką nazwą jak przeczesywałem internet ale nigdzie nie znalazłem wytłumaczeni tego, co to jest.

michal1972

2014-03-30 15:00:01

Krajowy Program Hodowlany Genetycznego Doskonalenia Pszczół zakłada zróżnicowanie cech pomiędzy liniami hodowlanymi, w celu ich wykorzystania do krzyżowania. Jest to spowodowane tym, że trzeba dopasowywać pszczoły do lokalnych warunków klimatycznych i geograficznych.

blondynekkrk

2014-04-07 11:52:08

Czyli to są modyfikowane genetycznie pszczoły?

emil

2014-04-08 22:25:57

mam wrażenie, że Ci się to nadmiernie chce kojarzyć z GMO, a to jest po prostu selekcja pszczół, aby posiadały odpowiednie cechy

blondynekkrk

2014-04-10 13:56:33

No ale czy to nie ma właśnie jakiś modyfikacji genetycznych skoro mają mieć "odpowiednie cechy"? :>

factis

2014-04-12 10:47:55

W jakimś stopniu napewno jest ingerencja...

mlody_pszczelarz

2014-04-21 13:43:08

ja kiedys slyszalem na debacie o GMO, ze jest rozroznienie pomiedzy doborem i selekcja genetyczna pszczol, a ingerowaniem i dodawaniem roznych cudow do materialu genetyczne, selekcja trwa bardzo dlugooo a modyfikacja szybko

blondynekkrk

2014-04-23 20:30:39

Nie rozumiem tak szczerze ;) Możesz nieco jaśniej napisać?

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie

Zapobieganie i zwalczanie inwazji Varroa sp. u pszczoły miodnej

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.