Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół
Wymiana matek Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 4989Zaloguj się aby obserwować temat
emil
2014-02-10 11:58:01
Jeśli kupisz jednodniówki (nieunasiennione) to wtedy nie masz pewności, jakie trutnie zapłodnią matkę - mogą być Twoje, a mogą pochodzić z innej pasieki. Z jednej strony matkę dopadną tylko najsilniejsze osobniki i także często matki zapłodnione innymi trutniami dają w pierwszym pokoleniu pszczoły, które są wydajniejsze niż "czyste" rasowe. Trzeba tutaj mieć na uwadze także czas od poddania do składania jajeczek po unasiennieniu - to chwilę trwa, ale pozwala zredukować liczbę roztoczy warrozy, gdyż nie mając czerwiu nie mają gdzie się rozwijać rodzinie. Unasiennione matki można poddać i praktycznie rozpoczyna ona czerwienie, więc rodzina się nie osłabi, ale warroza dalej się namnaża. Jesienią także pozostaje tylko poddawanie unasiennionych (brak trutni). Jeżeli są to sztucznie unasiennione mamy jakąś "pewność", że jest to materiał sprawdzony, ale pobierany jest trutni, także tych słabszych i czasem może przynieść to mało zachęcający efekt. I kryterium ceny też jest ważne - za 3 jednodniówki kupi się jedną naturalnie unasiennioną, za 6 jednodniówek zaledwie jedną sztucznie unasiennioną. Nawet jeśli tylko połowa się unasienni naturalnie, to w tym drugim przypadku ma się 3 dobre matki w cenie jednej.
darko
2014-02-14 16:29:16
Zdecydowałem się na matki linii alsin, prima i gema - unasiennione. Zamówiłem u p. Tomasza Strzyża z Prochowic. Czy ma ktoś doświadczenia z matkami od tego hodowcy?
emil
2014-02-15 23:28:40
Ja niestety nie miałem takich. A co o nich mówi hodowca? Wiele zależy też o warunków, w jakich będą funkcjonować. Fajnie, że wybrałeś kilka linii, będziesz mieć porównanie i będziesz mógł wybrać najlepszą dla siebie.
blondynekkrk
2014-02-18 11:05:56
Ja się nie wypowiadam w tej kwestii :) Uczę się póki co. Tak na chłopski rozum, chyba nie powinno być kłopotów z matkami od hodowcy, który w tym się specjalizuje od wielu lat.
Lukasz_Baniak
2014-02-22 09:31:02
Też kolego nie pomogę.
pszczelarka78
2014-02-22 10:49:19
Niby mówią, że unasiennione to sprawdzony materiał genetyczny.
michal1972
2014-02-28 11:59:39
Nie pomogę Ci ale podpowiem, że ogłosił się hodowca matek buckfast w ogłoszeniach na tym portalu. Pozdrawiam, Michał.
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
14 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
19 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
16 Marca 2026
14 Marca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026
Wystawa ogrodnicza Barzkowicka Wiosna 2026
10 Marca 2026
Wywiad z Piotrem Tkaczukiem (Pasieka Tkaczuk)
19 Lutego 2026
Najaktywniejsi w tym tygodniu:
1. Kryspin: 1