Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

Wymiana matek Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 4989

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

emil

2014-02-10 11:58:01

Jeśli kupisz jednodniówki (nieunasiennione) to wtedy nie masz pewności, jakie trutnie zapłodnią matkę - mogą być Twoje, a mogą pochodzić z innej pasieki. Z jednej strony matkę dopadną tylko najsilniejsze osobniki i także często matki zapłodnione innymi trutniami dają w pierwszym pokoleniu pszczoły, które są wydajniejsze niż "czyste" rasowe. Trzeba tutaj mieć na uwadze także czas od poddania do składania jajeczek po unasiennieniu - to chwilę trwa, ale pozwala zredukować liczbę roztoczy warrozy, gdyż nie mając czerwiu nie mają gdzie się rozwijać rodzinie. Unasiennione matki można poddać i praktycznie rozpoczyna ona czerwienie, więc rodzina się nie osłabi, ale warroza dalej się namnaża. Jesienią także pozostaje tylko poddawanie unasiennionych (brak trutni). Jeżeli są to sztucznie unasiennione mamy jakąś "pewność", że jest to materiał sprawdzony, ale pobierany jest trutni, także tych słabszych i czasem może przynieść to mało zachęcający efekt. I kryterium ceny też jest ważne - za 3 jednodniówki kupi się jedną naturalnie unasiennioną, za 6 jednodniówek zaledwie jedną sztucznie unasiennioną. Nawet jeśli tylko połowa się unasienni naturalnie, to w tym drugim przypadku ma się 3 dobre matki w cenie jednej.

darko

2014-02-14 16:29:16

Zdecydowałem się na matki linii alsin, prima i gema - unasiennione. Zamówiłem u p. Tomasza Strzyża z Prochowic. Czy ma ktoś doświadczenia z matkami od tego hodowcy?

emil

2014-02-15 23:28:40

Ja niestety nie miałem takich. A co o nich mówi hodowca? Wiele zależy też o warunków, w jakich będą funkcjonować. Fajnie, że wybrałeś kilka linii, będziesz mieć porównanie i będziesz mógł wybrać najlepszą dla siebie.

blondynekkrk

2014-02-18 11:05:56

Ja się nie wypowiadam w tej kwestii :) Uczę się póki co. Tak na chłopski rozum, chyba nie powinno być kłopotów z matkami od hodowcy, który w tym się specjalizuje od wielu lat.

Lukasz_Baniak

2014-02-22 09:31:02

Też kolego nie pomogę.

pszczelarka78

2014-02-22 10:49:19

Niby mówią, że unasiennione to sprawdzony materiał genetyczny.

michal1972

2014-02-28 11:59:39

Nie pomogę Ci ale podpowiem, że ogłosił się hodowca matek buckfast w ogłoszeniach na tym portalu. Pozdrawiam, Michał.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Opowiemy faktów full, jak w biznesie działa ul

BeePower! w Polsce i za granicą

Kolejny krok w ratowaniu pszczół!

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Szkolny Dzień Pszczoły

Pszczoły w szkole w czerwcu

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom