Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

Zabudowa ciepła czy zimna w ulach poliuretanowych Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 4646

Zaloguj się aby obserwować temat

MaSza

2017-08-15 18:34:31

Jaka zabudowa ( ciepła czy zimna) zapewnia lepszą wentylację? Chodzi o ule poliuretanowe. Nie chciałabym zaparzyć pszczółek. Zatykać czy nie otwory w powałce? Zasuwać dennicę? Nie chcę przekonać się wiosną że sposób jaki wybrałam doprowadził do straty jedynej rodziny :(

wowosowa

2017-09-22 22:09:18

Rodzaj zabudowy bez znaczenia. Ja przez cały rok stosuję na ciepło (wygodniej pracować). Dennice zdecydowanie wysunąć aż do oblotu. Aby uniknąć przeciągu, pajączki w powałce przykrywam cienką poduszką (sieczka żytnia) lub płótnem. Pszczoły same zakitują je o ile uznają to za stosowne.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Skradziono ule w Krzeptowie

Łowcy Miodu: Na ratunek pszczołom - na DVD i Blu-Ray

Zmarł pszczelarz - Jan Mrzygłód 2017

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pszczelarz, a kto to taki?

Propolis - produkt pszczeli

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie