Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

CO ZROBIĆ ŻEBY PSZCZOŁY ZROBIŁY MATKĘ Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2309

Zaloguj się aby obserwować temat

xxxxk

2017-07-28 17:56:50

Witam mam problem z matką pszczelą daje matecznik pszczołą bez matki a one go otwierają i matecznik umiera nie chcą zrobić własnej co mam zrobić jak tak dalej pójdzie to pszczoły umrą. Kupiłem nową matkę świeżą z inkubatora i też zaginała.

oro54

2017-07-28 22:32:24

W tej rodzinie musi być matka nieunasieniona. Aby się upewnić należy włożyć ramkę z czerwiem otwartym i jajkami. Brak mateczników świadczy o jej obecności. W tej sytuacji rodzina ta nie przyjmie poddawanych matek, czy też mateczników, szkoda wydawanych pieniędzy. Należy poczekać kilka dni na jej unasienienie, albo ją odszukać i po jej zabraniu z rodziny można spróbować poddać kupioną lub wyhodowaną sobie matkę czerwiącą. Życzę powodzenia.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.) - Podstawowe informacje

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom