Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

Czy to może być zajęcie dla kobiet? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2371

Zaloguj się aby obserwować temat

MaSza

2017-07-09 11:43:18

Witam, od kilku lat myślę o założeniu własnej pasieki. Zaopatrzyłam się w kilka książek i odwiedzam strony internetowe o tematyce pszczelarskiej. Ostatnio zaczęłam się zastanawiać czy jest to zajęcie dla kobiet. Czy elementy które należy podnieść, przenieść nie są zbyt ciężkie. Proszę o odpowiedź i radę.

blondynekkrk

2017-07-10 16:14:30

Hej! Jak najbardziej. Tylko musisz zrezygnować w drewnianych uli na rzecz uli poliuretanowych. Ule drewniane choć są stabilniejsze i trwalsze to są też cięższe. Kolejna sprawa to kwestia podnoszenia ciężarów. Gdy zrobi się to z głową, człowiek da sobie radę :) Są podnośniki do uli, które pomogą Ci podnieść korpus i przenieść go w inne miejsce. Na upartego zawsze możesz wyciągnąć ramki i sukcesywnie, po elemencie przenosić w inne miejsce.

MaSza

2017-07-12 14:09:48

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zastanawiam się jeszcze czy jest możliwe rozpoczęcie przygody z pszczołami bez praktycznego przygotowania. Czy wiedza teoretyczna wystarczy.

michal1972

2017-07-12 16:10:26

Witam. Każdy kiedyś zaczynał i nie każdy mógł liczyć na wsparcie mentora. W internecie i literaturze jesteś w stanie znaleźć praktycznie wszystkie informacje. Jeżeli nie możesz znaleźć - uaktywniasz się na forum i zaraz znajdzie się ktoś, kto chętnie Ci pomoże. Oczywiście zdecydowanie lepiej byłoby abyś nawiązała kontakt z pszczelarzem z okolicy i pod jego okiem lub pracując w jego pasiece rozwinęła swój warsztat.

MaSza

2017-07-13 16:46:35

Witam ponownie. Kiedy najlepiej zakładać pasiekę? Chodzi mi o porę roku. Czy w tym roku jest już za późno? W jakiej postaci najlepiej kupować pszczoły. Nie chcę kupować ula z rodziną. Z góry dziękuję za pomoc.

blondynekkrk

2017-07-24 18:03:06

MaSza, nie ma to znaczenia. Zawsze jest czas dobry :) Najbezpieczniej jednak dla Ciebie byłoby kupić pszczoły po zimowli. Będziesz miała najtrudniejszy czas za sobą i cały sezon do tego, żeby "wyczuć" pszczoły i poprawnie o nie zadbać gdy przyjdzie jesień.

MaSza

2017-07-24 22:33:56

Witam, blondynekkrk bardzo dziękuję za odpowiedź ale już od 5 dni posiadam swoją małą rodzinę pszczelą :). Narazie jedną ale mam nadzieję że na wiosnę będzie wiecej. Pozdrawiam

blondynekkrk

2017-07-30 08:34:42

Ooo to bardzo dobra wiadomość! :) Witaj w społeczności zadowolonych pszczelarzy :) Od czegoś trzeba zacząć. Lepiej małymi kroczkami zwiększać niż od razu pchać się na "głęboką wodę" i prowadzić 50-pniową pasiekę.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.) - Podstawowe informacje

Morfologia murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Chleb na owsiance z miodem

Ogórki z miodem

Kurczak teriyaki z miodem