Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

Karmienie pszczół czosnkiem Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 10074

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

kaczka12

2014-01-22 11:14:25

Czy dodawanie czosnku do pokarmu dla pszczół na zimę ma sens i czy to powszechna praktyka czy widzimisię starych pszczelarzy?

banan

2014-01-23 10:40:04

zdania sa podzielone. starsi to praktykuja a mlodzi twierdza, ze to jakas stara praktyka. moim zdaniem pszczoly nie lubia ostrych zapachow i sie wsciekaja mocno a czosnek ma jednak mocny zapach.

Lukasz_Baniak

2014-01-24 11:15:29

Wymysł starych pszczelarzy. Próbowałem kiedyś i tylko wk*(&@$)(@ pszczoły tym. Nie ma co pszczół faszerować czosnkiem.

mlody_pszczelarz

2014-01-24 13:58:06

hm... ja jakies ziola czasem dodaje, ale nie czosnek1

blondynekkrk

2014-01-25 13:16:05

O tym nie słyszałem wcale. To pewnie wynika z jakiś naleciałości starych pszczelarzy :)

michal1972

2014-01-26 18:30:30

Przyznaje, że jest to praktyka starszych pszczelarzy. Czy skuteczna? Nie mnie oceniać. Jedni dodają sok z czosnku, inni zmiażdżone ząbki. Sam nie praktykuję tego, gdyż tak jak tutaj koledzy banan i Łukasz napisali, pszczoły nie lubią mocnych zapachów, a czosnek niestety taki wydziela.

pszczelarka78

2014-01-26 22:41:41

Ja słyszałam to na pewnym wykładzie profesora, który tylko wspomniał o czosnku we wspomaganiu zdrowia pszczół. Może warto spróbować, jak myślicie?

emil

2014-01-29 10:38:40

Ja też o tym słyszałem, ale nie stosowałem.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Skrzydełka z miodem i chili

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich