Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

Brak akceptacji matki pszczelej Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2310

Zaloguj się aby obserwować temat

AnkaHanka

2016-06-29 13:19:03

Kupiłam ostatnio 2 ule po okazyjnej cenie pewnego hodowcy zapewniał mnie że to są krainki
Niestety po dokładnych oględzinach stwierdziłam że nie mają matki . Podstawiłam im chyba z 4 razy matkę tego samego gatunku i mi załatwiły niestety :( Dodam jeszcze że są strasznie agresywne . Czy istnieje taka możliwość że sprzedawca mnie oszukał ? I czy można jakoś sprawdzić jaka to jest dokładna rasa pszczół? I czy ewentualnie mogłabym podstawic matke z innej rodziny?
Pozdrawiam

oro54

2016-06-30 13:32:10

Przy zakupie rodziny pszczelej od hodowcy przede wszystkim matka powinna być oznakowana, jak tegoroczna, to kolorem białym. Sam produkuję odkłady i zawsze przy sprzedaży przy asyście nabywcy odnajduję matkę, co przy znakowanej matce, nie jest to takie trudne. Unikam w ten sposób ewentualnych późniejszych nieporozumień. Krainki z natury są pszczołami spokojnymi, chociaż bywają krzyżówki bardziej agresywne, ale zdarza się to rzadko.
Jeżeli podejrzewamy brak matki w rodzinie, to zasadą jest wstawienie do niej ramki z czerwiem otwartym, zanim podamy drugą matkę. Unikamy w ten sposób niepotrzebnych strat matek i związanych z tym dodatkowych kosztów. Brak mateczników na takiej ramce świadczy o obecności matki choć jej, mimo poszukiwań, nie zauważyliśmy. Taka rodzina nie toleruje obcych matek i zawsze je likwiduje. Musimy kilka dni poczekać na pojawienie się jajek, wszystko zależy od pogody i stanu rodziny. Sprawdzenie indeksu kubitalnego jest możliwe ale potrzeba na to specjalistycznych narzędzi i w gospodarce pasiecznej jest rzadko stosowane.

Lukasz_Baniak

2016-07-01 16:21:34

AnkaHanka, niestety tak jest jak się kupuje po "okazyjnej cenie". Stare przysłowie mówi, że "co tanie, to drogie" i coś w tym niestety jest.

To mogą być krainki. Wszystkie pszczoły mogą być rozjuszone jeżeli np. przychodzi się wyperfumowanym lub spoconym.

AnkaHanka

2016-07-06 16:42:11

Podłożyłam im kolejną matke i dam im czas . I z ciekawości sprawdze jaka to jest rasa w pobliskiej pasiece zarodowej :)
Pszczoły też lubią palaczy i kawoszy

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Słodka sałatka z kurczakiem

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi