Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

umierajace pszczoly Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1857

Zaloguj się aby obserwować temat

marcinptak

2016-06-10 21:51:53

Witam mam maly problem od jakiegos czasu znajduje padniete pszczoly na wylotku i kolo ula dzis naliczylem ok 20 szt padnietych pszczolek i jednego trutnia i zaczynam sie martwic bo nie chce by mi padly wszystkie pszczolki dodam ze jestem poczatkujacym i mam dopiero jeden ul prosze o szybka odpowiedz bo nie wiem co mama robic

blondynekkrk

2016-06-11 08:01:01

kolego to mogą być ofiary ataku na ul jakiegoś większego owada, np. szerszenia. Robiłeś przegląd, widać cos niepokojącego?

marcinptak

2016-06-11 08:12:26

patrzylem nie ma plesni ani nic takiego dzis rano znalazlem 4 szt znowu 2 sie z nich ruszaly resztkami sil moze to byc przyczyna wyziebienie bo tak by wygladalo ze nie dolecialy do ula i mozliwe jest ze to moze byc przez powalke ze mialem zle ocieplona bo mialem tylko plyte osb gr.2,5cm

blondynekkrk

2016-06-12 14:45:32

Skoro w ulu wszystko gra to pewnie zmarzły. Nie ma potrzeb do zmartwienia ;)

blondynekkrk

2016-06-12 14:49:54

Swoją drogą oro54 podpowiedział innemu użytkownikowi tego forum w tym temacie: http://www.portalpszczelarski.pl/forum/gospodarka_pasieczna/1163/jak_poprawnie_dodawac_ramki_gdy_jest_pozytek.html Powiedział co może być przyczyną wychłodzenia rodziny. Pozdrawiam :)

marcinptak

2016-06-12 20:31:22

ocieplilem powalke zobaczymy czy dalej beda mi padac dzis tez patrzylem do ula bo bylo cieplo i jest wszystko dobrze matka czerwi pszczolki zapelniaja ramki miodkiem tylko martwilo mnie to ich padanie moze teraz bedzie lepiej po dociepleniu powalki .
a jezeli to przez opryski to co wtedy jak z tym sobbie poradzic

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Właściwości i zastosowanie miodu

Kontrola jakości miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Szkolny Dzień Pszczoły

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Dni Otwartych Drzwi w firmie Łysoń 2016

Pszczoły przerwały mecz krykieta w Johannesburgu 2017

Warsztaty bartnicze w Warszawie 2018