Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Choroby, zagrożenia i ochrona pszczół

Wirus czarnych mateczników (BQCV) Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2632

Zaloguj się aby obserwować temat

banan

2015-12-28 21:53:14

czy ktos moze nieco wiecej wypowiedziec sie w tym temacie? bede zobowiazany

truten

2015-12-28 22:26:03

Witam.Nie wiem co chcesz wiedzieć.Wirus czarnych mateczników dotyczy prawie w stu procentach hodowców matek.Zwyklych pszczelarzy w bardzo małym stopniu albo wcale.Jeżeli zajmujesz się hodowlą matek to zalecam jak najszybciej zapoznać się z tą chorobą .Odsyłam do fachowej literatury. Pozdrawiam

michal-trabka

2015-12-31 09:27:07

Wirusów jest jeszcze więcej niż tylko BQCV. Czytałem kiedyś na ten temat. Niestety w większości, jeżeli mowa o literaturze, jest anglojęzyczna lub po hiszpańsku. Polskich jest bardzo mało.

banan

2016-01-01 14:38:36

truten interesuje mnie wszystko na ten temat. pojecie to uslyszalem od innego pszczelarza ale nie mialem odwagi dopytac o co mu chodzilo.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Skrzydełka z miodem i chili

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

Targi Sadowniczo-Warzywnicze Hort-Technika z panelem pszczelarskim - relacja

Michał Piątek Dochodowa pasieka - książka dla pszczelarzy

Współdziałanie pszczelarzy w zakresie promocji i sprzedaży