Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Choroby, zagrożenia i ochrona pszczół

Olej z cząbru na warrozę Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2836

Zaloguj się aby obserwować temat

banan

2015-11-29 22:32:13

witam. slyszeliscie moze o oleju z czabru, ktory to ma zwalczac warroze? ostatnio na facebooku znalazlem pana, ktory takowy sprzedaje. twierdzi on, ze jest naturalny i pozbywa sie 90% roztoczy varroa destructor juz przy niewielkim stezeniu. zwiekszajac stezenie liczba roztoczy zmniejsza sie do 0,1%. nie probowalem tego sposobu walki z warroza. jakie jest wasze zdanie? czy to kolejny cudowny lek, ktorego dzialanie wciaz nie zostalo docenione? a moze to tylko kolejna proba nabijania kasy na pszczelarzach?

blondynekkrk

2015-11-30 18:55:27

Nie znam się ale się wypowiem :) Nie słyszałem o tym specyfiku a dość szperam po internecie. A skoro nie słyszałem i jestem chłonny wiedzy, to pewnie bzdura jakich mało :)

henry650

2015-12-01 18:09:02

To chyba słabo szukasz i słabo chłoniesz wiedze http://markopol.agrabla.pl/produkt-57,olej-z-czabru-100ml.html

blondynekkrk

2015-12-01 22:41:56

@henry650, nie wiem jak Ty ale ja tam nie widzę ani słowa na temat pszczół...

henry650

2015-12-02 18:41:52

o pszczołach nie ma ale ty pisałes ze nie słyszałes o tym specyfiku to tak w żartach moze nikt nir prubował z nim ale słyszałes o olejku pichtowym ? tez nic nie pisze ze mozna stosowac na warroze a jednak działa

blondynekkrk

2015-12-02 22:22:36

@henry650, nie zrobiłem tego celowo. Serio nie słyszałem. O olejku pichtowym słyszałem ale nie wiedziałem, że na warrozę można stosować. Możesz coś na ten temat więcej napisać? Chętnie poczytam :) Wiedzy nigdy za wiele!

Lukasz_Baniak

2015-12-03 18:36:43

Satureja czyli inna nazwa cząbru ogrodowego jest bardzo chętnie oblatywana przez pszczoły. Jej wydajność miodowa wynosi 300kg/ha - czyli niemało. Wymaga stanowisk ciepłych, słonecznych, o żyznej ziemi bogatej w wapń. Jest rośliną jednoroczną. Tyle wiem.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Różano-orkiszowy torcik naleśnikowy z miodem

Sałatka kobieca Keep smiling z miodem

Ogórki z miodem

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim