Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Choroby, zagrożenia i ochrona pszczół

pszczoły w barciach Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 8300

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2 3 4 5

marcin

2015-07-24 13:24:27

Informacje jakie otrzymałem od Nadleśnictwa Augustów.

P: Jak wygląda kwestia liczebności Varroa destructor w barciach i osypu pszczół?

O: Według naszej dotychczasowej oceny liczebność Varroa destructor zarówno w barciach jak i kłodach bartnych nie różni się zasadniczo od sytuacji w tradycyjnych pasiekach.

P: W jaki sposób będzie prowadzone leczenie pszczół w kierunku warrozy?

O: Tu również mamy analogię do naszych pasiek. Wprawdzie sytuacja jest bardziej kłopotliwa z uwagi na konieczność wspinania się na odpowiednią wysokość, ale same metody leczenia niczym się nie różnią.
Rozmawialiśmy na ten temat z pracownikami Parku Narodowego Szulgan Tasz – ekspertami w dziedzinie bartnictwa. Przekonywali nas, że walka z warrozą jest niecelowa i oni u siebie jej nie stosują. My jednak bierzemy pod uwagę naszą sytuację, w tym ochronę okolicznych pasiek, dlatego stosujemy metody jak w pszczelarstwie.

P: Czy i w jaki sposób pszczoły będą podkarmiane przed zimą?

O: Podkarmianie jest nieco inne – odbywa się częściej, ale w niewielkich porcjach. Wąskie i wysokie pojemniki szklane umieszcza się na dnie barci.
Ponieważ zasadniczo pobieramy tylko symboliczne ilości miodu, co jest bardziej atrakcją i promocją bartnictwa, można uznać, że samo dokarmianie jest mniej intensywne.
Warto też dodać, że większość naszych barci i kłód bartnych funkcjonuje w Rejonie Zamkniętym Puszczy Augustowskiej, utworzonej w celu ochrony pszczół linii M Augustowskiej. Teoretycznie więc powinny być jedynie pszczoły leśne.
Wszystkie decyzję odnośnie hodowli pszczół w barciach konsultujemy z fachowcami w tej dziedzinie. W ramach projektu mamy osłonę naukową z SGGW w Warszawie. Ostatnio tematyką zainteresował się dr hab. Rajmund Sokół z Katedry Parazytologii i Chorób Inwazyjnych UWM. Współpraca daje więc nadzieję na wypracowywanie coraz skuteczniejszych metod hodowli pszczół w barciach.

michal1972

2015-07-24 18:39:37

To dość ciekawe spostrzeżenie, iż liczebność Varroa destructor jest podobna w przypadku barci i uli.

Mnie jednak cieszy fakt, że są odpowiedzi, i że każda kolejna zawiera więcej szczegółów. Można spodziewać się następnych?

wowosowa

2015-07-25 21:13:02

@michał1972 Co w tym ciekawego ?.
Oczywiście można,, wzorem baszkiskich specjalistów, nie leczyć warozy. Wtedy scenariusz jest następujący: rodzina ginie a do barci wprowadza się następny rój z pasieki. Gorzej jeżeli w okolicy występuje zgnilec. Barcie mogą stanowić źródło zakażenia ....itd, itp

michal1972

2015-07-26 22:03:50

@wowosowa, temat dla mnie ciekawy z samego faktu, że z bartnictwem nie mam do czynienia. Nie trzeba doszukiwać się tutaj podtekstów.

Z tego co piszesz, to można mówić o selekcji naturalnej. Tylko niestety mam wrażenie, że ten sposób (o nie leczeniu warrozy), jest skuteczny tylko na krótką, a nawet bardzo krótką metę.

mati

2015-07-28 14:45:42

warozy wczesniej nie bylo to sobie bartnicy mogli istniec teraz waroza jest wszendzie i bez leczenia nic nie bendom miec

wszczypkow

2015-07-28 21:47:40

Czy jest dostępny gdziekolwiek tekst PROGRAMU, z wyszczególnieniem na co wydana zostanie kwota 1 miliona zł. i ile z tego przeznaczono na budowę barci (i ilu), warsztaty nt. dziania, wizytę specjalistów z Baszkirii, szkolenie w zakresie wabienia pszczół, szkolenie bartników z Unii, itd.? Z informacji jednego z nadleśnictw – zasiedlono jedną barć, zaś z doniesień medialnych wynika, że jest to akcja na makro – skalę, co moim zdaniem nie ma sensu, a dlaczego – pisałem powyżej. I tyle mam do powiedzenia w tej sprawie. Pozdrawiam.

blondynekkrk

2015-07-29 09:21:25

A to ciekawe. Wie ktoś może skąd środki są na ten program? Czy to środki unijne, czy z państwowe?

wszczypkow

2015-07-31 20:21:06

@marcin
Kończymy temat, czy będziesz dalej drążył, poprzez inne dojścia ? Moja ciekawość nie została zaspokojona.

Strony: 1 2 3 4 5

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zgoda na sprzedaż bezpośrednią produktów pszczelich – jak ją uzyskać?

Pszczoły miodne w snach

Jak rozwija się matka pszczela?

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Oddziaływanie Varroa destructor na rodzinę pszczelą

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy