Forum pszczelarskie - Choroby, zagrożenia i ochrona pszczół
pszczoły w barciach Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 8450Zaloguj się aby obserwować temat
marcin
2015-07-24 13:24:27
Informacje jakie otrzymałem od Nadleśnictwa Augustów.
P: Jak wygląda kwestia liczebności Varroa destructor w barciach i osypu pszczół?
O: Według naszej dotychczasowej oceny liczebność Varroa destructor zarówno w barciach jak i kłodach bartnych nie różni się zasadniczo od sytuacji w tradycyjnych pasiekach.
P: W jaki sposób będzie prowadzone leczenie pszczół w kierunku warrozy?
O: Tu również mamy analogię do naszych pasiek. Wprawdzie sytuacja jest bardziej kłopotliwa z uwagi na konieczność wspinania się na odpowiednią wysokość, ale same metody leczenia niczym się nie różnią.
Rozmawialiśmy na ten temat z pracownikami Parku Narodowego Szulgan Tasz – ekspertami w dziedzinie bartnictwa. Przekonywali nas, że walka z warrozą jest niecelowa i oni u siebie jej nie stosują. My jednak bierzemy pod uwagę naszą sytuację, w tym ochronę okolicznych pasiek, dlatego stosujemy metody jak w pszczelarstwie.
P: Czy i w jaki sposób pszczoły będą podkarmiane przed zimą?
O: Podkarmianie jest nieco inne – odbywa się częściej, ale w niewielkich porcjach. Wąskie i wysokie pojemniki szklane umieszcza się na dnie barci.
Ponieważ zasadniczo pobieramy tylko symboliczne ilości miodu, co jest bardziej atrakcją i promocją bartnictwa, można uznać, że samo dokarmianie jest mniej intensywne.
Warto też dodać, że większość naszych barci i kłód bartnych funkcjonuje w Rejonie Zamkniętym Puszczy Augustowskiej, utworzonej w celu ochrony pszczół linii M Augustowskiej. Teoretycznie więc powinny być jedynie pszczoły leśne.
Wszystkie decyzję odnośnie hodowli pszczół w barciach konsultujemy z fachowcami w tej dziedzinie. W ramach projektu mamy osłonę naukową z SGGW w Warszawie. Ostatnio tematyką zainteresował się dr hab. Rajmund Sokół z Katedry Parazytologii i Chorób Inwazyjnych UWM. Współpraca daje więc nadzieję na wypracowywanie coraz skuteczniejszych metod hodowli pszczół w barciach.
michal1972
2015-07-24 18:39:37
To dość ciekawe spostrzeżenie, iż liczebność Varroa destructor jest podobna w przypadku barci i uli.
Mnie jednak cieszy fakt, że są odpowiedzi, i że każda kolejna zawiera więcej szczegółów. Można spodziewać się następnych?
wowosowa
2015-07-25 21:13:02
@michał1972 Co w tym ciekawego ?.
Oczywiście można,, wzorem baszkiskich specjalistów, nie leczyć warozy. Wtedy scenariusz jest następujący: rodzina ginie a do barci wprowadza się następny rój z pasieki. Gorzej jeżeli w okolicy występuje zgnilec. Barcie mogą stanowić źródło zakażenia ....itd, itp
michal1972
2015-07-26 22:03:50
@wowosowa, temat dla mnie ciekawy z samego faktu, że z bartnictwem nie mam do czynienia. Nie trzeba doszukiwać się tutaj podtekstów.
Z tego co piszesz, to można mówić o selekcji naturalnej. Tylko niestety mam wrażenie, że ten sposób (o nie leczeniu warrozy), jest skuteczny tylko na krótką, a nawet bardzo krótką metę.
mati
2015-07-28 14:45:42
warozy wczesniej nie bylo to sobie bartnicy mogli istniec teraz waroza jest wszendzie i bez leczenia nic nie bendom miec
wszczypkow
2015-07-28 21:47:40
Czy jest dostępny gdziekolwiek tekst PROGRAMU, z wyszczególnieniem na co wydana zostanie kwota 1 miliona zł. i ile z tego przeznaczono na budowę barci (i ilu), warsztaty nt. dziania, wizytę specjalistów z Baszkirii, szkolenie w zakresie wabienia pszczół, szkolenie bartników z Unii, itd.? Z informacji jednego z nadleśnictw – zasiedlono jedną barć, zaś z doniesień medialnych wynika, że jest to akcja na makro – skalę, co moim zdaniem nie ma sensu, a dlaczego – pisałem powyżej. I tyle mam do powiedzenia w tej sprawie. Pozdrawiam.
blondynekkrk
2015-07-29 09:21:25
A to ciekawe. Wie ktoś może skąd środki są na ten program? Czy to środki unijne, czy z państwowe?
wszczypkow
2015-07-31 20:21:06
@marcin
Kończymy temat, czy będziesz dalej drążył, poprzez inne dojścia ? Moja ciekawość nie została zaspokojona.
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
trutówka
19 Lipca 2026
PSZCZELARSTWO BEZ CHEMII - MICHAŁ SMYK
16 Lipca 2026
CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE.
28 Czerwca 2026
Karmienie lipcowe nowe rodziny
21 Czerwca 2026
Karmienie lipcowe nowe rodziny
21 Czerwca 2026
CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE.
17 Czerwca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Kim jest pszczelarz, a kim posiadacz uli?
30 Maja 2026
Apilarnil/czerw trutowy - jako surowiec
22 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026