Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Choroby, zagrożenia i ochrona pszczół

pszczoły w barciach Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 8301

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2 3 4 5

wszczypkow

2015-07-21 08:50:25

@marcin, na ile oficjalne jest to zapytanie? Również próbowałem pytać, jako prezes koła pszczelarskiego. Odpowiedzi brak.

marcin

2015-07-21 09:11:48

@wszczypkow, wysłałem informację z maila redakcyjnego. Podałem także link do tematu. Wierzę w to, że otrzymam odpowiedź. Jeżeli jednak, z jakiegoś powodu, nie byłoby informacji zwrotnej od Generalnej Dyrekcji Lasów Państwowych, podejmę inne działania. Jest jeszcze kilka możliwości.

wowosowa

2015-07-21 11:28:48

Nazwa projektu "Tradycyjne bartnictwo ratunkiem dzikich pszczół w lasach" jest cokolwiek niedorzeczna. Pszczoła miodna jest gatunkiem zaliczanym do zwierząt gospodarskich. Dzikie pszczoły (w Polsce ponad 400 gatunków !) to owady niespołeczne, korzystające z innych miejsc niż barcie. Zatem barcie zasiedlone zostaną przez bartników pszczołą miodną z naszych pasiek, co nie będzie dla niej zapewne ratunkiem lecz zgubą. Chyba, że się mylę.

wszczypkow

2015-07-22 08:54:11

Dzięki wszystkim za dyskusję. Ostatecznie pozostaje nam poczekać na stanowisko realizatorów projektu, bądź autorytetu (naukowego).

marcin

2015-07-23 08:32:19

Póki co otrzymałem informację od Nadleśnictwa Browsk, o takiej treści:

"W odpowiedzi na Państwa pytania informuję, iż na dzień dzisiejszy nie czujemy się odpowiedzialni aby odpowiadać na pytania czytelników. Nasz projekt jest projektem stosunkowo nowym – powstał w 2014 roku, na dzień dzisiejszy mamy zasiedloną jedną barć. Varroa na razie nie stanowi zagrożenia. Jeśli chodzi o leczenie i dokarmianie pszczół będziemy w tej kwestii wspierać się na doświadczeniu osób, którym temat nie jest obcy a z którymi współpracujemy."

wszczypkow

2015-07-23 13:08:11

Czyli, jakoś to będzie. "Na dzień dzisiejszy" powstrzymam się od skomentowania powyższej wypowiedzi.

marcin

2015-07-23 17:39:50

Póki co pozostaje czekać na odpowiedź na pozostałe maile. Mam taką cichą nadzieję, że ktoś czuwa nad tym projektem...

blondynekkrk

2015-07-24 08:45:51

Ale się ktoś wysilił z tą wiadomością:D Taktyka "im mniej wiesz, tym lepiej dla Ciebie" ma być tu rozwiązaniem ;)

Strony: 1 2 3 4 5

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pszczelarz, a kto to taki?

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia