Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Choroby, zagrożenia i ochrona pszczół

pszczoły w barciach Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 8447

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2 3 4 5

wszczypkow

2015-07-21 08:50:25

@marcin, na ile oficjalne jest to zapytanie? Również próbowałem pytać, jako prezes koła pszczelarskiego. Odpowiedzi brak.

marcin

2015-07-21 09:11:48

@wszczypkow, wysłałem informację z maila redakcyjnego. Podałem także link do tematu. Wierzę w to, że otrzymam odpowiedź. Jeżeli jednak, z jakiegoś powodu, nie byłoby informacji zwrotnej od Generalnej Dyrekcji Lasów Państwowych, podejmę inne działania. Jest jeszcze kilka możliwości.

wowosowa

2015-07-21 11:28:48

Nazwa projektu "Tradycyjne bartnictwo ratunkiem dzikich pszczół w lasach" jest cokolwiek niedorzeczna. Pszczoła miodna jest gatunkiem zaliczanym do zwierząt gospodarskich. Dzikie pszczoły (w Polsce ponad 400 gatunków !) to owady niespołeczne, korzystające z innych miejsc niż barcie. Zatem barcie zasiedlone zostaną przez bartników pszczołą miodną z naszych pasiek, co nie będzie dla niej zapewne ratunkiem lecz zgubą. Chyba, że się mylę.

wszczypkow

2015-07-22 08:54:11

Dzięki wszystkim za dyskusję. Ostatecznie pozostaje nam poczekać na stanowisko realizatorów projektu, bądź autorytetu (naukowego).

marcin

2015-07-23 08:32:19

Póki co otrzymałem informację od Nadleśnictwa Browsk, o takiej treści:

"W odpowiedzi na Państwa pytania informuję, iż na dzień dzisiejszy nie czujemy się odpowiedzialni aby odpowiadać na pytania czytelników. Nasz projekt jest projektem stosunkowo nowym – powstał w 2014 roku, na dzień dzisiejszy mamy zasiedloną jedną barć. Varroa na razie nie stanowi zagrożenia. Jeśli chodzi o leczenie i dokarmianie pszczół będziemy w tej kwestii wspierać się na doświadczeniu osób, którym temat nie jest obcy a z którymi współpracujemy."

wszczypkow

2015-07-23 13:08:11

Czyli, jakoś to będzie. "Na dzień dzisiejszy" powstrzymam się od skomentowania powyższej wypowiedzi.

marcin

2015-07-23 17:39:50

Póki co pozostaje czekać na odpowiedź na pozostałe maile. Mam taką cichą nadzieję, że ktoś czuwa nad tym projektem...

blondynekkrk

2015-07-24 08:45:51

Ale się ktoś wysilił z tą wiadomością:D Taktyka "im mniej wiesz, tym lepiej dla Ciebie" ma być tu rozwiązaniem ;)

Strony: 1 2 3 4 5

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Amarantus z miodem i migdałami

Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem

Tofu smażone w ziołach z miodem

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.