Forum pszczelarskie - Choroby, zagrożenia i ochrona pszczół
Rój pszczół w domu, pomocy! Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 1701Zaloguj się aby obserwować temat
Elisa
2023-09-25 16:36:22
Drodzy Pszczelarze,
Kupiłam stare gospodarstwo i w niezamieszkałym domu zamieszkuje rój pszczół. Na pewno są to pszczoly :) Dopóki mogliśmy to sobie koegzystowaliśmy ale czas na porządki i remont. Czy jest jakiś sposób na wypędzenie lokatorów bez krzywdzenia ich? Mieszkają sobie w stropie poniemieckiego domu i słychać je już z drugiej części domu zatem muszą już mieszkać na całej długości budynku. Od 20lat miały go tylko dla siebie. Niestety próby pracy w okolicy wlotu bardzo je denerwują i potrafią ugryźć. Czy ktoś ma pomysł co robić? Do kogo zwrócić się o pomoc? Będę bardzo wdzięczna za wszelkie sugestie.
blondynekkrk
2023-09-26 12:33:32
Cześć! Skontaktuj się z najbliższym związkiem / stowarzyszeniem pszczelarskim lub pszczelarzem. W większości przypadków pszczelarze chętnie wezmą pszczoły do siebie :) A jeśli nie masz namiarów, to skontaktuj się z OSP.
Elisa
2023-09-26 19:50:00
Dostałam właśnie namiary na okoliczną pszczelarkę, także będę się kontaktować. Tylko zastanawiam się czy przeprowadzka jest możliwa, jeśli pszczoły zadomowiły się w stropie i raczej ciężko będzie się do królowej dostać :/ W każdym razie cały ten sezon daliśmy im spokój ale w przyszłym konieczne są już pracę po tej części domu.
tulipan
2023-09-27 16:55:17
zalezy kiedy bedziecie remontowali ten dom jezeli latem lub na wiosne to najlepiej przeniesc pszczolki przed samym remontem wtedy one nieucierpia pozdrawiam tulipan
Elisa
2023-09-28 21:15:24
Bardzo dziękuję za pomoc, udało mi się znaleźć chętnego pszczelarza i na wiosnę planujemy eksmisję bo co by ze mnie za gospodarz był wyrzucać rodzinę przed zimą ;) Pozdrawiam wszystkich i trzymajcie kciuki za powodzenie akcji
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE.
12 Lutego 2025
Historia pszczelarstwa kołem się toczy?
08 Lutego 2025
Stwórz balkon przyjazny dla pszczół. Rośliny miododajne do uprawy w doniczkach
31 Stycznia 2025
Stefan Siudalski - wywiad z pszczelarzem
30 Stycznia 2025
30 Stycznia 2025
Ostatnio dodane tematy:
Historia pszczelarstwa kołem się toczy?
08 Lutego 2025
XXIX Wojewódzka Konferencja Pszczelarska w Karniowicach
31 Stycznia 2025
Finansowanie pomoże Ci wznowić działalność?
31 Stycznia 2025
Stwórz balkon przyjazny dla pszczół. Rośliny miododajne do uprawy w doniczkach
30 Stycznia 2025
24 Stycznia 2025
Najaktywniejsi w tym tygodniu:
1. Kryspin: 1