Forum pszczelarskie - Choroby, zagrożenia i ochrona pszczół
Rój pszczół w domu, pomocy! Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 2382Zaloguj się aby obserwować temat
Elisa
2023-09-25 16:36:22
Drodzy Pszczelarze,
Kupiłam stare gospodarstwo i w niezamieszkałym domu zamieszkuje rój pszczół. Na pewno są to pszczoly :) Dopóki mogliśmy to sobie koegzystowaliśmy ale czas na porządki i remont. Czy jest jakiś sposób na wypędzenie lokatorów bez krzywdzenia ich? Mieszkają sobie w stropie poniemieckiego domu i słychać je już z drugiej części domu zatem muszą już mieszkać na całej długości budynku. Od 20lat miały go tylko dla siebie. Niestety próby pracy w okolicy wlotu bardzo je denerwują i potrafią ugryźć. Czy ktoś ma pomysł co robić? Do kogo zwrócić się o pomoc? Będę bardzo wdzięczna za wszelkie sugestie.
blondynekkrk
2023-09-26 12:33:32
Cześć! Skontaktuj się z najbliższym związkiem / stowarzyszeniem pszczelarskim lub pszczelarzem. W większości przypadków pszczelarze chętnie wezmą pszczoły do siebie :) A jeśli nie masz namiarów, to skontaktuj się z OSP.
Elisa
2023-09-26 19:50:00
Dostałam właśnie namiary na okoliczną pszczelarkę, także będę się kontaktować. Tylko zastanawiam się czy przeprowadzka jest możliwa, jeśli pszczoły zadomowiły się w stropie i raczej ciężko będzie się do królowej dostać :/ W każdym razie cały ten sezon daliśmy im spokój ale w przyszłym konieczne są już pracę po tej części domu.
tulipan
2023-09-27 16:55:17
zalezy kiedy bedziecie remontowali ten dom jezeli latem lub na wiosne to najlepiej przeniesc pszczolki przed samym remontem wtedy one nieucierpia pozdrawiam tulipan
Elisa
2023-09-28 21:15:24
Bardzo dziękuję za pomoc, udało mi się znaleźć chętnego pszczelarza i na wiosnę planujemy eksmisję bo co by ze mnie za gospodarz był wyrzucać rodzinę przed zimą ;) Pozdrawiam wszystkich i trzymajcie kciuki za powodzenie akcji
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
trutówka
19 Lipca 2026
PSZCZELARSTWO BEZ CHEMII - MICHAŁ SMYK
16 Lipca 2026
CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE.
28 Czerwca 2026
Karmienie lipcowe nowe rodziny
21 Czerwca 2026
Karmienie lipcowe nowe rodziny
21 Czerwca 2026
CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE.
17 Czerwca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Kim jest pszczelarz, a kim posiadacz uli?
30 Maja 2026
Apilarnil/czerw trutowy - jako surowiec
22 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026