Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Choroby, zagrożenia i ochrona pszczół

Zjawisko CCD w Polsce Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3998

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

blondynekkrk

2014-02-18 11:08:51

Występuje w Polsce czy to tylko szumne hasło?

Sylwek

2014-02-18 12:08:30

Powiedziałbym, że prędzej to drugie. Jak ktoś nieumiejętnie gospodarzy to później może mylić pojęcia i ogłaszać wszem i wobec co to się u niego w pasiece nie podziało...

banan

2014-02-20 12:05:12

to zjawisko jest w stanach zjednoczonych, a nie w polsce. jak ktoś mówi, że u niego wystąpiło to raczej jest w błędzie i szuka jedynie poklasku i zainteresowania innych osób

Lukasz_Baniak

2014-02-22 09:36:02

Wyczytałeś gdzieś czy tylko takie pytanie Ci się nasunęło? W Polsce nie ma tego zjawiska, albo ja o tym nie słyszałem. Czytałem, że w Stanach Zjednoczonych, na wyspach, w Niemczech i Szwajcarii taka zjawisko miało miejsce. Ale nigdzie nikt tego nie potwierdził. Ot po prostu wcięło pszczoły.

michal1972

2014-02-23 17:47:32

Nic mi o tym nie wiadomo, żeby w Polsce takie zjawisko miało miejsce. Myślę, że też to chyba jest spowodowane brakiem regularnych badań i ich potencjalnym kosztem.

blondynekkrk

2014-02-24 10:27:00

W internecie poczytałem o masowym ginięciu pszczół i nasunęło mi się takie pytanie. W tym artykule pisało właśnie, że to zjawisko powszechne właśnie w USA i że w Europie raczej tego się nie stwierdziło.

factis

2014-02-25 09:57:50

Może się zdarzyć taka sytuacja, ale żeby w Polsce pojawiły się takie objawy CCD jak zasklepiony czerw w opuszczonym ulu, zapasy pożywienia czy pozostanie w ulu królowej, to nie słyszałem.

michal1972

2014-02-28 11:52:36

factis, dzieje się tak na całym świecie. Ale żeby była mowa o CCD to wymienione przez Ciebie objawy muszą wystąpić równocześnie.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Łukasz Karol Uliasz

Łukasz Karol Uliasz

Autor artykułów

Profesor i dr hc apiterapii i ziołolecznictwa, naturopata dyplomowany, pszczelarz zawodowy, rzeczoznawca chorób pszczół i specjalista pozyskiwania produktów pszczelich. Prefekt Akademii Apiterapii Medycznej i Ziołolecznictwa im. prof. Bogdana Kędzi, promującej dorobek prof. Kędzi oraz apiterapię w użyciu. Autor publikacji pszczelarskich, historycznych, medycznych i etnograficznych. Prowadzi izbę pamięci i mini skansen pszczelarsko-bartniczy w powiecie kozienickim.

10 przykazań profilaktyki zdrowia

Pyłek pszczeli - pozyskiwanie i szkodniki

Apiterapia praktyczna dla laika i medyka

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Skład miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół