Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Choroby, zagrożenia i ochrona pszczół

Zjawisko CCD w Polsce Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3920

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

blondynekkrk

2014-02-18 11:08:51

Występuje w Polsce czy to tylko szumne hasło?

Sylwek

2014-02-18 12:08:30

Powiedziałbym, że prędzej to drugie. Jak ktoś nieumiejętnie gospodarzy to później może mylić pojęcia i ogłaszać wszem i wobec co to się u niego w pasiece nie podziało...

banan

2014-02-20 12:05:12

to zjawisko jest w stanach zjednoczonych, a nie w polsce. jak ktoś mówi, że u niego wystąpiło to raczej jest w błędzie i szuka jedynie poklasku i zainteresowania innych osób

Lukasz_Baniak

2014-02-22 09:36:02

Wyczytałeś gdzieś czy tylko takie pytanie Ci się nasunęło? W Polsce nie ma tego zjawiska, albo ja o tym nie słyszałem. Czytałem, że w Stanach Zjednoczonych, na wyspach, w Niemczech i Szwajcarii taka zjawisko miało miejsce. Ale nigdzie nikt tego nie potwierdził. Ot po prostu wcięło pszczoły.

michal1972

2014-02-23 17:47:32

Nic mi o tym nie wiadomo, żeby w Polsce takie zjawisko miało miejsce. Myślę, że też to chyba jest spowodowane brakiem regularnych badań i ich potencjalnym kosztem.

blondynekkrk

2014-02-24 10:27:00

W internecie poczytałem o masowym ginięciu pszczół i nasunęło mi się takie pytanie. W tym artykule pisało właśnie, że to zjawisko powszechne właśnie w USA i że w Europie raczej tego się nie stwierdziło.

factis

2014-02-25 09:57:50

Może się zdarzyć taka sytuacja, ale żeby w Polsce pojawiły się takie objawy CCD jak zasklepiony czerw w opuszczonym ulu, zapasy pożywienia czy pozostanie w ulu królowej, to nie słyszałem.

michal1972

2014-02-28 11:52:36

factis, dzieje się tak na całym świecie. Ale żeby była mowa o CCD to wymienione przez Ciebie objawy muszą wystąpić równocześnie.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Zostań bohaterem pszczół

Badania: na jakim obszarze występuje pszczoła samotnica - zadrzechnia fioletowa?

Chroniąc pszczoły dbasz o siebie

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.