Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Biologia pszczół

Jak pszczoły robią miód? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3844

Zaloguj się aby obserwować temat

Adam_Poch

2016-02-17 18:59:10

Witam. Czy wyjaśni mi ktoś, tak po prostu - banalnie, jak pszczoły robią miód, albo chyba właściwiej, jak pszczoły wytwarzają miód?

oro54

2016-02-17 21:47:15

Miód nektarowy powstaje z przyniesionego do ula przez pszczoły, a następnie przerobionego, nektaru wydzielanego przez miododajne rośliny. Zbieraczka po zebraniu nektaru i przyniesieniu go w wolu do ula, składa zebraną kropelkę do pustej komórki plastra i znów wyrusza po następny ładunek. Pozostawioną w komórce kropelkę pobiera pszczoła ulowa wzbogacając ją przy okazji w wydzielane przez jej gruczoły enzymy. Wzbogacona kropelka jest znów składana do pustej komórki gdzie leżąc traci przez parowanie wodę, stopniowo się zagęszczając. Następnie pojawia się inna pszczoła ulowa i ponownie powtarza czynności wykonane przez jej poprzedniczkę. Po każdej takiej operacji kropla nektaru staje się gęstsza i bardziej zasobna w dodawane, przez obrabiające ją pszczoły, enzymy. Gdy zawartość wody w niej osiągnie kilkanaście procent pszczoła ulowa umieszcza ją w komórce plastra docelowej, gdzie spokojnie już, wraz z innymi kroplami przerobionego nektaru, dojrzewa. Jak komórka jest już zapełniona przerobionym nektarem, który już stał się miodem, woszczarki wykonują woskowe wieczko, chroniące miód przed wilgocią i zanieczyszczeniami. Tak zabezpieczony miód może latami w plastrze leżeć nie tracąc nic na swojej wartości.
Prościej, już nie można tego procesu opisać. A i tak pominąłem wiele istotnych szczegółów i czynności wykonywanych przez pszczoły w trakcie tego procesu. Mam nadzieję, że fachowcy mi to darują. Jest to tytaniczna praca, z której człowiek nie zdaje sobie sprawy.
Aby powstał 1 kilogram miodu zbieraczki muszą średnio odwiedzić 5 milionów kwiatów, pokonując przy tym drogę około 800 kilometrów.

Adam_Poch

2016-02-18 11:21:18

Oro54 bardzo Ci dziękuję za szybką i szczegółową odpowiedź! Z tego wynika, że jedną kroplą nektaru "interesuje" się kilka/kilkanaście pszczół ulowych. Fascynujące! Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję!

blondynekkrk

2016-02-18 22:01:37

oro54 - kawał dobrego tekstu i myślę, że zrozumiałego dla każdego. W końcu każdy początkujący będzie wiedział, jak powstaje miód :)

Adam_Poch

2016-02-28 18:35:11

Właśnie o wytwarzaniu miodu przez pszczoły znalazłem bardzo fajny filmik. Niestety jest po angielsku.

https://vimeo.com/39248822

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto orzechowe z miodem

Słodka sałatka z kurczakiem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 2.

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 1.

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 2.