Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Biologia pszczół

Trzmiele to złodzieje! Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3983

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

blondynekkrk

2015-11-06 19:02:56

Na łamach tygodnika Angora (nr 39 Rok 2015) ukazał się bardzo fajny artykuł nt. trzmieli. Cytuję go poniżej:

"W odróżnieniu od pszczół trzmiele żyją w niewielkich koloniach, żywiąc się nektarem i zbierając pyłek dla potomstwa do dużych "worków" umieszczonych na odnóżach. Według badaczy z University of Sussex średnio jeden na osiem trzmieli - zamiast ciężko pracować, latając z kwiatka na kwiatek - kradnie pyłek i nektar z gniazda sąsiedniej kolonii. Ta sprytna strategia pozwala mu oszczędzić energię potrzebną do odwiedzania kolejnych roślin. Złodzieje zostali przyłapani na gorącym uczynku dzięki urządzeniom tropiącym założonym przez badaczy."

krainka12

2015-11-06 19:55:16

Też czytałem ten artykuł . Pomyśleć sobie że takie niby stworzonko . A takie sprytne i inteligentne .

krainka12

2015-11-06 19:56:07

Też czytałem ten artykuł . Pomyśleć sobie że takie niby stworzonko . A jakie sprytne i inteligentne .

blondynekkrk

2015-11-06 20:00:15

Uwielbiam czytać takie ciekawostki na temat pszczołowatych :) Jak krainka12 posiadasz jakieś inne to zamieść. Ja sukcesywnie jak coś podobnego wpadnie mi w ręce to będę publikować :)

krainka12

2015-11-06 20:06:29

Nie stety żadnych ciekawostek nie mam. Jak jaką znajdę podzielę się z nią innymi .

oro54

2015-11-06 20:25:41

Pszczółki są nie lepsze.
Jak tylko mają okazję to chętnie korzystają z cudzych zapasów. Potrafią rabowaną rodzinę pozbawić zapasów w kilka godzin i doprowadzić ją do śmierci głodowej. Najczęściej do takich sytuacji dochodzi jesienią, przeważnie przyczynia się do tego sam pszczelarz.
W naturze, rabunkom ulegają rodziny o słabszej kondycji, często chore lub porażone pasożytami. Jest to zjawisko bardzo niepożądane, ponieważ rabusie przynoszą, niejako przy okazji, do swoich rodzin różne choroby, czy pasożyty. W ten sposób, na przykład, między pasiekami rozprzestrzenia się warroza. Dlatego tak ciężko ją zwalczyć.

blondynekkrk

2015-11-06 21:04:44

krainka12 - trzymam za słowo :)

Oro54, o tym czytałem tutaj: http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/200/przyczyny_rabunkow_w_pasiekach.html

W każdej rodzinie znajdzie się czarna owca ;)

oro54

2015-11-06 21:19:16

Z doświadczenia wiem, że rabunek wywołać jest bardzo łatwo, o wiele trudniej go opanować. Obecnie, jak tylko zauważę wystąpienie rabunku w pasiece, rabowana rodzina jest zamykana i wywożona do oddalonej drugiej pasieki. Szkoda czasu i irytacji wykonując zabiegi zalecane przez poradniki. :-)

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem

Sałatka z kalafiora z miodem

Chleb na owsiance z miodem

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor

Varroa sp. jako immunosupresor chorób wirusowych

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II