Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Biologia pszczół

Pszczoły-olbrzymy. Co to za gatunek? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 4043

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

Jarek_G

2015-08-24 10:24:01

Witam,
Nie jestem (niestety) pszczelarzem, choć w bliskiej rodzinie mam takowego.

Na portalu zarejestrowałem się szukając informacji na temat owada, którego wczoraj po raz pierwszy w życiu zobaczyłem.

Mieszkam w Bydgoszczy, w jednej z dzielnic, w której wymieszane są blokowiska, domki jednorodzinne i małe ogrody/parki.

Wczoraj koło południa przechodząc koło krzewów rosnących wzdłuż płotu przy ulicy zobaczyłem dwa owady, których nigdy wcześniej nie widziałem.

"Stwory" miały około 2 centymetrów długości, wyglądały jak olbrzymie, lekko "przy kości" pszczoły, miały ciemnorudy grzbiet i zółto-rudy odwłok, na pewno nie były to szerszenie. Podlatywały do krzewów, próbowały na nich siadać, ale widocznie były zbyt ciężkie, bo spadały z rośliny.

Na krzewach stale jest mnóstwo "zwykłych" pszczół różnych wielkości i gatunków (ale raczej "normalnych" rozmiarów), są tam też trzmiele i inne pszczołopodobne owady, więc te krzewy zapewne są dla nich "atrakcyjne" i dlatego też przyciągnęły "moje" olbrzymy. Znaczyłoby to, że pszczoły-olbrzymy raczej są owadami nektarolubnymi, a nie drapieżnymi.

Czy ktoś wie, jaki to mógł być owad?

Jarek

Jarek_G

2015-08-24 10:39:00

Korekta.
Przyłożyłem mój mały palec dłoni (który służył mi za odniesienie dla wielkości tych owadów) do miary, żeby upewnić się co do długości "olbrzymów" i wychodzi na to, że mogły mieć nawet jakieś 3 centymetry długości.

Jarek

blondynekkrk

2015-08-24 17:55:31

@Jarek_G, może widziałeś po prostu trutnia? Są większe od pszczół robotnic. Mają właśnie ok. 2 cm.

http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/40/truten_-_samiec_pszczoly_miodnej.html

Jak nie, to nie wiem. Pszczelarzem nie jestem. Tutaj tylko sprzątam:) Może wypowie się ktoś, kto będzie wiedział. Jak masz zdjęcia to wgraj proszę. Jestem ciekaw co to za kreatura :)

marcin

2015-08-24 18:04:44

Witaj Jarek_G!

Skonsultowałem się ze Stowarzyszeniem Natura i Człowiek. Dostałem informację, że jeżeli miałby to być trzmiel, to byłby to trzmiel rudy (Bombus pascuorum).

Niemniej jeżeli posiadasz jakieś zdjęcia, to byłoby dobrze abyś je wgrał. Pod okienkiem odpowiedzi masz cztery pola "wybierz plik" gdzie możesz dograć. Będzie zdecydowanie łatwiej udzielić Ci odpowiedzi.

Na stronie Stowarzyszenia NiC są zdjęcia trzmieli, jeżeli chciałbyś sprawdzić, czy to aby nie któryś z nich się u Ciebie "kręcił" ;-)

http://naturaiczlowiek.org/o-pszczolach/gatunki/trzmiele/rozpoznawanie-trzmieli/powszechne-gatunki-trzmieli

Bolo

2015-08-24 19:03:01

Ja również widziałem u siebie owady, które opisuje Jarek_G i nie są to trzmiele...

blondynekkrk

2015-08-26 22:28:35

@Bolo, a masz może zdjęcia? Albo możesz coś podpowiedzieć? Może masz swój typ, co to mogło być?

Bolo

2015-08-27 09:20:15

Może chodzi o Fruczaka Gołąbka, który jest dość sporym owadem. Zwany jest też rodzimym koliberkiem. Ale jest to ćma a nie ,, duża pszczoła ''. Także nie wiem czy o to chodzi .

blondynekkrk

2015-08-27 17:43:33

Owad, o którym napisałeś wygląda tak:

Faktycznie na pierwszy rzut oka wygląda na dużą pszczołę ale ma duże czułki i skrzydełka. Może Jarek_G coś napisze nam więcej...

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Ostatnio na forum:

Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

III Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

Michał Piątek Dochodowa pasieka - książka dla pszczelarzy

Współdziałanie pszczelarzy w zakresie promocji i sprzedaży

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Oddziaływanie Varroa destructor na rodzinę pszczelą

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy

Varroa destructor - znaczenie i rys historyczny