Forum pszczelarskie - Biologia pszczół
Pszczoły-olbrzymy. Co to za gatunek? Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 4043Zaloguj się aby obserwować temat
Jarek_G
2015-08-24 10:24:01
Witam,
Nie jestem (niestety) pszczelarzem, choć w bliskiej rodzinie mam takowego.
Na portalu zarejestrowałem się szukając informacji na temat owada, którego wczoraj po raz pierwszy w życiu zobaczyłem.
Mieszkam w Bydgoszczy, w jednej z dzielnic, w której wymieszane są blokowiska, domki jednorodzinne i małe ogrody/parki.
Wczoraj koło południa przechodząc koło krzewów rosnących wzdłuż płotu przy ulicy zobaczyłem dwa owady, których nigdy wcześniej nie widziałem.
"Stwory" miały około 2 centymetrów długości, wyglądały jak olbrzymie, lekko "przy kości" pszczoły, miały ciemnorudy grzbiet i zółto-rudy odwłok, na pewno nie były to szerszenie. Podlatywały do krzewów, próbowały na nich siadać, ale widocznie były zbyt ciężkie, bo spadały z rośliny.
Na krzewach stale jest mnóstwo "zwykłych" pszczół różnych wielkości i gatunków (ale raczej "normalnych" rozmiarów), są tam też trzmiele i inne pszczołopodobne owady, więc te krzewy zapewne są dla nich "atrakcyjne" i dlatego też przyciągnęły "moje" olbrzymy. Znaczyłoby to, że pszczoły-olbrzymy raczej są owadami nektarolubnymi, a nie drapieżnymi.
Czy ktoś wie, jaki to mógł być owad?
Jarek
Jarek_G
2015-08-24 10:39:00
Korekta.
Przyłożyłem mój mały palec dłoni (który służył mi za odniesienie dla wielkości tych owadów) do miary, żeby upewnić się co do długości "olbrzymów" i wychodzi na to, że mogły mieć nawet jakieś 3 centymetry długości.
Jarek
blondynekkrk
2015-08-24 17:55:31
@Jarek_G, może widziałeś po prostu trutnia? Są większe od pszczół robotnic. Mają właśnie ok. 2 cm.
http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/40/truten_-_samiec_pszczoly_miodnej.html
Jak nie, to nie wiem. Pszczelarzem nie jestem. Tutaj tylko sprzątam:) Może wypowie się ktoś, kto będzie wiedział. Jak masz zdjęcia to wgraj proszę. Jestem ciekaw co to za kreatura :)
marcin
2015-08-24 18:04:44
Witaj Jarek_G!
Skonsultowałem się ze Stowarzyszeniem Natura i Człowiek. Dostałem informację, że jeżeli miałby to być trzmiel, to byłby to trzmiel rudy (Bombus pascuorum).
Niemniej jeżeli posiadasz jakieś zdjęcia, to byłoby dobrze abyś je wgrał. Pod okienkiem odpowiedzi masz cztery pola "wybierz plik" gdzie możesz dograć. Będzie zdecydowanie łatwiej udzielić Ci odpowiedzi.
Na stronie Stowarzyszenia NiC są zdjęcia trzmieli, jeżeli chciałbyś sprawdzić, czy to aby nie któryś z nich się u Ciebie "kręcił" ;-)
http://naturaiczlowiek.org/o-pszczolach/gatunki/trzmiele/rozpoznawanie-trzmieli/powszechne-gatunki-trzmieli
Bolo
2015-08-24 19:03:01
Ja również widziałem u siebie owady, które opisuje Jarek_G i nie są to trzmiele...
blondynekkrk
2015-08-26 22:28:35
@Bolo, a masz może zdjęcia? Albo możesz coś podpowiedzieć? Może masz swój typ, co to mogło być?
Bolo
2015-08-27 09:20:15
Może chodzi o Fruczaka Gołąbka, który jest dość sporym owadem. Zwany jest też rodzimym koliberkiem. Ale jest to ćma a nie ,, duża pszczoła ''. Także nie wiem czy o to chodzi .
blondynekkrk
2015-08-27 17:43:33
Owad, o którym napisałeś wygląda tak:
Faktycznie na pierwszy rzut oka wygląda na dużą pszczołę ale ma duże czułki i skrzydełka. Może Jarek_G coś napisze nam więcej...
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
Prezent dla pszczelarza na Święta Bożego Narodzenia
14 Listopada 2025
W Niemczech zachęcają do sadzenia cebulek kwiatowych
11 Listopada 2025
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
11 Listopada 2025
Leki ze Słowacji i Czech na warrozę
10 Listopada 2025
Leki ze Słowacji i Czech na warrozę
10 Listopada 2025
Zalecenia pszczelarskie na październik
10 Listopada 2025
Ostatnio dodane tematy:
W Niemczech zachęcają do sadzenia cebulek kwiatowych
11 Listopada 2025
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
11 Listopada 2025
补办加拿大毕业文凭学历Q微信956290760咨询康考迪亚大学文凭学位证书毕业证加拿大假文凭买加拿大学历证书高仿毕业文凭材料加拿大成绩单修改本科毕业证硕士文凭证书教育部学历学位认证Concordia University
11 Listopada 2025
补办加拿大毕业文凭学历Q微信956290760咨询蒙特利尔大学文凭学位证书毕业证加拿大假文凭买加拿大学历证书高仿毕业文凭材料加拿大成绩单修改本科毕业证硕士文凭证书教育部学历学位认证University of Montreal
11 Listopada 2025
美国留学毕业证Q微信956290760科罗拉多矿业大学文凭.mines研究生假文凭.买科罗拉多矿业大学毕业证样本、mines文凭.招聘中介代理.长期专业为留学生解决毕业难的问题专业靠谱
11 Listopada 2025