Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Biologia pszczół

Ciekawostki pszczelarskie z Angory Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1914

Zaloguj się aby obserwować temat

blondynekkrk

2015-04-21 13:45:17

W nr 17 Angory z 26 kwietnia 2015 pojawiła się wzmianka o pszczołach w postaci ciekawostek! Bardzo fajnie, że się redaktorzy Angory zabrali za ujawnianie ciekawostek z życia pszczół:) Poniżej zamieszczam info na ten temat.

Dookoła świata
Aby powstał 1 kg miodu, robotnice muszą pokonać dystans równy dwukrotnemu obwodowi Ziemi i odwiedzić 4 miliony kwiatów!

Ile pszczół jest w ulu
W zależności od pory roku liczebność rodziny waha się od 15 tysięcy do 60 tysięcy. Na świecie są jednak gatunki, których roje liczą nawet 100 tysięcy owadów.

Prawie jak lot na księżyc
By zebrać 2 kg pyłku pszczoły wykonują 100 tysięcy lotów i przelatują w tym czasie dystans ok. 300 tysięcy kilometrów.

Płodność
W ciągu tygodnia królowa potrafi złożyć nawet 20 tysięcy jajeczek.

Ile żyje królowa
W warunkach naturalnych do pięciu lat. W hodowli jest wymieniana po 2 latach.

Skąd się bierze wosk
Dopiero w 1912 roku odkryto tajemnicę powstawania wosku. Pszczoły wytwarzają go w gruczołach woskowych - "wypacając" go.

Naturalne ogrzewanie, czyli jak zimują
Rój zbija się w kłąb, otaczając królową. Temperatura w środku wynosi nawet do 35 stopni mimo mrozu na zewnątrz ula. Pszczoły żywią się zgromadzonymi przez lato zapasami.

Ile gatunków
Na świecie żyje 20 tysięcy gatunków pszczół. Najmniejsze pszczoły miodne mierzą zaledwie kilka milimetrów a największe do 4 centymetrów.

Miarka do miarki
By zebrać 1 litr nektaru, pszczoły muszą wykonać 20 tysięcy lotów. Z 1 litra nektaru pszczoły mogą wyprodukować 150 - 300 gramów dojrzałego miodu.

Płodna królowa
Ogólna masa jajeczek składanych przez królową w ciągu doby, przewyższa dwukrotnie jej własną masę ciała. Dlatego robotnice intensywnie dokarmiają królową.

Jak długo żyje pszczoła
W okresie letnim (gdy pracują) ok. 1,5 miesiąca, zaś pszczoły wyklute w okresie jesiennym przeżywają w ulu do wiosny.

Sens życia
Robotnica odwiedza przez całe życie do 30 tysięcy kwiatów. Efektem pracy jej całego życia jest 1/12 łyżeczki gotowego miodu.

kaczka12

2015-04-22 10:26:01

Jest coraz większe zainteresowanie pszczelarstwem i pszczołami bo coraz więcej słyszy się o tym w telewizji i radio oraz coraz więcej można przeczytać o tym w internecie. Niestety też coraz więcej jest umyślnych lub nie wypadków z udziałem pszczół...

Weź udział w dyskusji:


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Miód - produkt pszczeli

Pszczelarz, a kto to taki?

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Pancakes cytrynowe z miodem

Racuchy z bananami i miodem

Ananas w czekoladowym cieście

Łukasz Karol Uliasz

Łukasz Karol Uliasz

Autor artykułów

Profesor i dr hc apiterapii i ziołolecznictwa, naturopata dyplomowany, pszczelarz zawodowy, rzeczoznawca chorób pszczół i specjalista pozyskiwania produktów pszczelich. Prefekt Akademii Apiterapii Medycznej i Ziołolecznictwa im. prof. Bogdana Kędzi, promującej dorobek prof. Kędzi oraz apiterapię w użyciu. Autor publikacji pszczelarskich, historycznych, medycznych i etnograficznych. Prowadzi izbę pamięci i mini skansen pszczelarsko-bartniczy w powiecie kozienickim.

Pyłek pszczeli - pozyskiwanie i szkodniki

Apiterapia praktyczna dla laika i medyka

Warunki dobrego rozwoju oraz zdrowia pszczół

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich