Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Biologia pszczół

Ile żyje truteń? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 8529

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

blondynekkrk

2014-05-13 07:45:13

W sumie wszyscy mówią ile żyją pszczoły robotnice ale nikt nie wspomina o trutniach. Jak to jest z nimi?

michal1972

2014-05-14 09:01:12

Widzisz, z tym to jest wielki problem. Otóż długość życia trutni zależy od tego, kiedy zapłodnią matkę. Po tym giną. Optymalna kondycję płciową osiągają ok 20 dnia życia.

mati

2014-05-15 09:10:24

gdzies tam przeczytaelm ze 54 dni ale skond takie wyliczenia tp ja ci tego juz niepowiem

blondynekkrk

2014-05-18 20:46:21

Czyli żyją dłużej od pszczół?

factis

2014-05-20 09:13:23

Pszczoły robotnice żyją do 35 dni, także z tego co mati napisał to tak. Sam jednak nie jestem pewny czy aż tak długo żyją trutnie...

blondynekkrk

2014-05-21 18:28:31

A ile razy w roku zapładniają trutnie matkę pszczelą?

factis

2014-05-24 10:08:59

Jeżeli dobrze zrozumiałem Twoje pytanie, to raz. Truteń ginie po zapłodnieniu matki.

pszczelarka78

2014-05-24 22:34:59

kilka tygodni żyją, bo przecież musi być przedłużenie gatunku, a zbyt krótko jakby żyły, to by był problem z rozmnażaniem się pszczół (a w zasadzie matek pszczelich)

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Ostatnio na forum:

Współpracują z portalem:

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Sałatka kobieca Keep smiling z miodem

Sałatka z kalafiora z miodem

Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem