Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Biologia pszczół

Pomoc w przygotowaniach Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1592

Zaloguj się aby obserwować temat

szymon855

2024-07-13 16:07:46

Dzień dobry!
Jestem początkującym pszczelarzem i chciałbym poprosić Was o radę dotyczącą prostych i interesujących badań, które mogę przeprowadzić w mojej pasiece. Szukam czegoś, co jest możliwe do wykonania w zakresie dostępnych mi zasobów i umiejętności, i co nie zajmie zbyt wiele czasu.

Co warto zbadać?
Kiedy najlepiej zacząć (w jakim sezonie/miesiącu)?
Ile czasu zajmie przeprowadzenie badania?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie!

Pozdrawiam:)

szymon855

2024-07-13 16:08:45

Dodam, że biorę udział w konkursie

Kryspin

2024-07-14 07:47:05

Panie Szymonie 855. Nie wiem co właściwie chce Pan badać .Trudno więc radzić. Sprecyzuj Pan pytanie,lub pytania. Teraz to można podkarmiać pszczoły, leczyć,wymieniać matki itp. Pozdrawiam.

Kryspin

2024-07-26 15:06:09

Witam .Dziś wykonałem duży odkład z sypaniec 10 ramkowy WLK. Zobaczymy co z tego wyniknie. Wszystko opiszę potem ,co się będzie działo. Podkarmiam też pszczoły bo susza i brak pokarmu zahamuje rozwój rodzin. A przecież zależy nam na silnych rodzinach do zimowli. W mojej okolicy brak pożytków wrzosowych i nawłoci. Proszę też leczyć rodziny pszczele.

Kryspin

2024-08-02 11:37:08

Witam .Zaglądałem do odkładu widzę że założone mateczniki już się wygryzły. Teraz zobaczymy czy matka się zapłodni. Trutnie jeszcze są w pasiece. A mamy dziś 2 sierpień .

Kryspin

2024-08-24 18:35:10

Witam. Zagladałem 20 sierpnia do odkładu i stwierdziłem dużo tamek pełnych jajeczek i czerwiu w początkowej fazie rozwoju. Matka dorodna ,duża. Złapałem ja i oznakowałem. Czyli można zrobić odkład nawet w pod koniec lipca czy początek sierpnia , a do zimy odkład będzie silny. Należy tylko podkarmiać ,ale nie zalewać gniazda.

Dunes

2025-10-21 18:23:16

Cześć! Na początek możesz obserwować i notować, z jakich roślin pszczoły zbierają pyłek w różnych miesiącach – takie badanie nie wymaga dodatkowego sprzętu. Najlepiej zacząć wczesną wiosną, gdy pojawiają się pierwsze pożytki. Poświęcisz na to ok. 10–15 minut dziennie. Możesz też sprawdzić aktywność pszczół w zależności od pogody (np. temperatura, wiatr) – wystarczy regularna obserwacja. Powodzenia!

Weź udział w dyskusji:

Ostatnio na forum:

Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Bastani – perskie lody szafranowe

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Kapusta czerwona z porto

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II