Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Biologia pszczół

Jaką rasę pszczół wybrać? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 4180

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

blondynekkrk

2013-10-25 09:47:52

Od czegoś trzeba zacząć i wydaje mi się, że to jest właśnie pierwszy krok do założenia własnej pasieki. Czy doświadczeni koledzy pszczelarze mogą mi podpowiedzieć co nie co?

mlody_pszczelarz

2013-11-02 19:14:57

tez jestem ciekaw, ktora rase polecaja bardziej doswiadczeni

blondynekkrk

2013-11-18 08:01:27

Pojawił się artykuł dzisiaj o rasach pszczół ale dalej nie zostało mi to wytłumaczone, która jest lepsza?

emil

2013-11-19 10:35:44

Trudno powiedzieć, która jest najlepsza. Każda ma swoje wady i zalety. Najpopularniejsza za swoje cechy użytkowe jest Apis mellifera carnica - pszczoła miodna krainka.

pszczelarka78

2013-11-19 17:43:07

Dla mnie najlepsza jest krainka Kortówka. Pszczoła łagodna i miodna. Polecam.

factis

2013-11-21 09:21:09

A z innej beczki. Prawo dopuszcza możliwość posiadania pszczoły afrykańskiej w Polsce?

pszczelarka78

2013-11-21 22:29:07

To by była dopiero głupota! Z tego co wiem - sprowadzenia materiału genetycznego z tej pszczoły jest ściśle konrolowane.

blondynekkrk

2013-11-23 09:38:15

Cechy użytkowe? Tzn? Produkuje dużo miodu czy bardzo żądli?

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Kapusta czerwona z porto

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Skrzydełka z miodem i chili

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem