Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Biologia pszczół

Pszczola zostawia pylek w zabudowanej skrzynce Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2529

Zaloguj się aby obserwować temat

olgierd1

2018-05-05 10:45:37

Witam jestem pierwszy raz na forum.
Do mojego mieszkania wlatuje pszczola(prawdopodobnie jedna) I zostawia pylek w skrzynce 20cm na 10cm (skrznka zabudowana z okraglym wlotem).Czy to jest normalne zachowanie pszczoly i co robic aby ja zniechecic.

olgierd1

2018-05-05 10:52:17

Chodzi mi o to aby zrozumiec takie zachowanie.I czy to moze byc poczatek lub proba budowy nowego gniazda.

olgierd1

2018-05-05 11:09:19

Nie jestem pszczelarzem mieszkam w niemczech ale niechce krzywdzic tak porzytecznego stworzenia. Tylko ciezko mi bedze caly czas pozostawiac otwarty balkon aby sobie zyla i dodatkowa obawa jest to ze jesli stworz gniazdo to moze byc to niebezpieczne dla domownikow.Co moge zrobic aby niekrzywdzic pszczoly aby spokojnie sobie zyla.

olgierd1

2018-05-05 12:48:26

Teraz ta pszczola probuje cos robic przy telewizorze.Wysylam zdjecie pszczoly

Załączniki:

Pszczola zostawia pylek w zabudowanej skrzynce

olgierd1

2018-05-05 12:51:47

generalnie to przylatuje co 10-15 min I zastanawiam sie o co jej chodzi. A nie jestem jak juz wczesniej pisalem pszczelarzem to interesuje mnie jej zachowanie.Jak myslicie?

Dunes

2025-10-23 17:44:47

Takie zachowanie może wskazywać, że to nie pszczoła miodna, lecz np. pszczoła murarka albo inny samotnik. One często szukają małych otworów do składania pyłku i jaj. Możesz spróbować zakleić wlot do skrzynki lub zmienić jej lokalizację, żeby pszczoła nie miała dostępu. To humanitarny sposób na zniechęcenie jej do powrotu.

Weź udział w dyskusji:

Ostatnio na forum:

Współpracują z portalem:

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Łosoś w musztardzie i miodzie

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski