Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Biologia pszczół

Jaki gatunek matki pszczelej wybrać? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2361

Zaloguj się aby obserwować temat

Adam_Poch

2016-09-18 12:26:45

Witam. Chciałem spytać, jaki gatunek matki pszczelej wybrać na początek przygody z pszczelarstwem?

oro54

2016-09-18 21:58:25

Pszczoły powinny być dobrane do zamiarów pszczelarza, do występujących pożytków oraz sposobu prowadzenia gospodarki pasiecznej. Bez sensu jest kupowanie bardzo plennych matek, gdy posiadamy pasiekę stacjonarną a pożytki wokół niej nie za bogate. Raczej należy nabyć pszczoły spokojne, trzymające się plastrów i nie rojliwe, a następnie, w miarę nabywania doświadczenia, skłaniać się do zakupu matek bardziej dynamicznych. W ten sposób uniknie się wielu rozczarowań i niepowodzeń w początkowym okresie pszczelarzenia.

blondynekkrk

2016-09-19 16:08:18

Też mam takie same przekonania jak oro54, choć jestem tylko teoretykiem:) Innymi słowy, zacząć od "najprostszych w obsłudze", a skończyć na "pszczołach dla profesjonalistów;)

Weź udział w dyskusji:

Ostatnio na forum:

Współpracują z portalem:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Herbatka z miodem na przeziębienie

Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem

Marlenka - ciasto z miodem

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich