Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Biologia pszczół

Dziwne pszczoly prosze o pomoc Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 8450

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

SzyszkoKatarzyna

2016-07-10 12:07:58

Witam wszystkich.
Prosze o pomoc w ustaleniu gatunku pszczoly ktora wchodzi do szamba. Kupilismy dom na wsi, stary z sxambem przy domu, sxambo zakryte deskami. Pszczoly wchodza przez te deski do srodka szamba. Nie wiemy o co chodzi, dlaczego tak sie dxieje i jak je stamtad wygonic. Bede wdxieczna za podpowiedz.zdjecie w zalaczniku

Załączniki:

Dziwne pszczoly prosze o pomoc

blondynekkrk

2016-07-10 13:36:36

Hej! Katarzyno jest duże prawdopodobieństwo, że nie masz poprawnie zabezpieczonego szamba. Pszczoły prawdopodobnie pobierają z niego wodę. Nie jest to tajemnicą :)

Możesz ewentualnie rozwiązać ten problem stawiając poidło dla pszczół. Jest większa szansa, że wówczas zaczną z niego korzystać.

Pozdrawiam i jak skorzystasz z tego pomysłu, to daj znać jaki jest efekt!

oro54

2016-07-10 14:46:41

Zdjęcie jest lekko zamazane, sądzę, że ten owad to prawdopodobnie bzyg. Pszczoła ma inaczej osadzone oczy, oraz dwie pary skrzydełek. Brak także czułek pomiędzy oczyma. Owad niegroźny dla człowieka.

SzyszkoKatarzyna

2016-07-11 08:46:06

Bardzo dziękuję za podpowiedzi
Z ta woda spróbuję chociaż nie wiem gdzie to poidło ustawić bo nie wiem skąd nadlatują, poza tym niedaleko stoi miska z woda i tam jakoś ich nie ma.
Fakt szambo póki co nie jest dobrze zabezpieczone.
Oglądałam tego bzyga na google i jest mało podobny do tych moich
załączam jeszcze zdjęcie chyba jakiejś królowej z zeszłego roku, też tam latała, jak zrobię lepsze zdjecie to jeszcze raz podepnę

Załączniki:

Dziwne pszczoly prosze o pomoc

michal-trabka

2016-07-11 16:06:28

Witaj. Jeżeli chodzi o drugie zdjęcie, to jest duża szansa, że jest to gliniarz naścienny (Sceliphron destillatorium), ale mogę się mylić. Potrzebowałbym więcej zdjęć. Pozdrawiam.

michal-trabka

2016-07-11 16:08:35

Szybka poprawka. To na 60% jest trzpiennik olbrzymi (Urocerus gigas).

SzyszkoKatarzyna

2016-07-11 16:11:45

Witam,
to to drugie nie ma nic wspólnego z tym pierwszym ???
to wracamy do pierwszego bo drugie już tu nie lata.
dalej nie wiem co to to pierwsze ?

oro54

2016-07-11 20:32:13

Obstawiam, że to jest gnojka wytrwała - rodzina bzygowatych. Przemawia za tym ich zachowanie, składają jajka w locie w różnych płynnych nieczystościach: gnojówki, szamba itp.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Ostatnio na forum:

Współpracują z portalem:

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Chroniąc pszczoły dbasz o siebie

Zadrzechnia fioletowa (Xylocopa violacea L.) - pszczoła samotnica

Kontrowersje z życia pszczół - zaproszenie na wykład otwarty

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Łosoś w musztardzie i miodzie

Marchewka z jabłkiem i miodem