Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Biologia pszczół

Upał a życie pszczół Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1974

Zaloguj się aby obserwować temat

arek

2016-06-24 20:41:22

Cześć. Czy takie upały jak teraz mają wpływ na życie pszczół? Czy pszczoły mogą przegrzać się?

michal1972

2016-06-25 07:47:49

Oczywiście, że mają wpływ. Pszczelarz powinien zadbać o odpowiednią wentylację ula, aby nie doprowadzić do przegrzania ula albo nawet załamania konstrukcji plastrów. Pszczoły oczywiście również samodzielnie dbają o temperaturę wewnątrz ula.

Jednym ze sposobów zmniejszenia oddziaływania promieni słonecznych na daszek ula jest malowanie daszka na kolor biały. Jak wiadomo, czarny kolor bardziej skupia promienie słoneczne niż kolor biały. Oczywiście czasem nie ma takiej możliwości, dlatego można przykryć daszek przepuszczalnym materiałem. Zawsze to coś pomoże.

Weź udział w dyskusji:


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Herbatka z miodem na przeziębienie

Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem

Pstrąg z miodem w sosie orzechowym

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bigos staropolski na winie z miodem

Nalewka jaśminowa z miodem

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą