Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Biologia pszczół

Matka pszczela zaczyna siać - co to znaczy? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2076

Zaloguj się aby obserwować temat

arek

2016-06-05 09:59:54

Co to znaczy, że matka pszczela zaczyna siać?

michal1972

2016-06-05 22:21:07

Arku, siać znaczy czerwić. To określenie popularne na północy Polski.

janina.sacher@gmail.com

2016-06-06 11:48:56

właśnie z niecerpiwocią oczekuje na czerw aczy w ogóle się pojawi,zobczymy

oro54

2016-06-06 15:07:29

Dobra matka zaczerwia komórkę przy komórce zataczając spiralę. Czerw jej jest zwarty. Jeżeli matka zaczyna siać to zakryty czerw jest rozstrzelony i jako taki nie gwarantuje szybkiego dojścia rodziny do pełnej siły a tym samym obfitych zbiorów. Przyczyną takiego siania może być wiek matki, choroby jej jajników, czy też choroby czerwiu. Obecnie też przyczyną może być silne porażenie czerwiu warrozą. Mocno uszkodzony czerw zamiera i robotnice usuwaja go z komórek. Plaster z czerwiem zakrytym staje się rozstrzelony, pomimo, że matka składa zdrowe jajka. Gdy matka opóźnia się z rozpoczęciem składania jajek, a trudno ją zauważyć bo nie jest znakowana, a pszczół jest dużo wystarczy do niej włożyć plaster z jajkami od innej rodziny i po trzech dniach sprawdzić czy pszczoły pociągnęły mateczniki. Jeżeli ich nie ma trzeba cierpliwie czekać bo jest matka, która niebawem rozpocznie składanie jajek. Są lata, że matki rozpoczynają czerwienie dopiero po dwóch tygodniach. Powodzenia.

Weź udział w dyskusji:


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Ciasteczka lekko miodowe

Łukasz Karol Uliasz

Łukasz Karol Uliasz

Autor artykułów

Profesor i dr hc apiterapii i ziołolecznictwa, naturopata dyplomowany, pszczelarz zawodowy, rzeczoznawca chorób pszczół i specjalista pozyskiwania produktów pszczelich. Prefekt Akademii Apiterapii Medycznej i Ziołolecznictwa im. prof. Bogdana Kędzi, promującej dorobek prof. Kędzi oraz apiterapię w użyciu. Autor publikacji pszczelarskich, historycznych, medycznych i etnograficznych. Prowadzi izbę pamięci i mini skansen pszczelarsko-bartniczy w powiecie kozienickim.

Apiterapia praktyczna dla laika i medyka

Pyłek pszczeli - pozyskiwanie i szkodniki

10 przykazań profilaktyki zdrowia

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie