Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Biologia pszczół

Gniazdo os od środka [video] Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2149

Zaloguj się aby obserwować temat

blondynekkrk

2016-03-21 09:29:53

Zastanawialiście się jak wygląda gniazdo os od środka? Jeden z Amerykanów kupił takie gniazdo od gościa z Wisconsin, żeby zaspokoić ciekawość swoją i swoich dzieciaków :D

Nie żeby gość nie miał nic pojęcia o osach i pszczołach bo myli w między czasie te dwa owady :)

Adam_Poch

2016-03-23 21:55:05

Zastanawiające jest jak ktoś mógł pozbyć się os z gniazda i wysłać komuś puste gniazdo...

oro54

2016-03-23 22:57:56

Gniazdo os, jak i szerszeni jest gniazdem sezonowym i po pierwszych przymrozkach pustoszeje. Mieszkające w nim osobniki w przeciwieństwie do pszczół nie tworzą kłębu umożliwiającego utrzymanie owadom odpowiedniej temperatury chroniącej je przed ujemnymi temperaturami. Zimują tylko zapłodnione samice os czy też szerszeni. Każda z tych samic na wiosnę rozpoczyna budowę nowego gniazda od podstaw. Opustoszałe gniazdo z poprzedniego sezonu nie jest już zasiedlane i może być bez żadnego ryzyka zabrane. Gniazda takie mają róże kształty, w zależności od miejsca gdzie zostały założone. Widoczne gniazdo na filmie musiało wisieć gdzieś, swobodnie, pod kalenicą, a po wielkości komórek sądzić należy, że było to gniazdo szerszeni.

blondynekkrk

2016-03-28 19:28:10

Sądząc po Twoim wpisie oro54 nabywcy i widzowie (w tym ja) zostali oszukani :) A tak całkiem poważnie to fajnie, że podzieliłeś się tą informacją. Żyłem w nieświadomości, że w zimie osy przebywają w gnieździe... Teraz wiem, że będzie można spokojnie je ściągać! DZIĘKUJĘ :)

Weź udział w dyskusji:

Ostatnio na forum:

Współpracują z portalem:

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ogórki z miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem