Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Baza pożytkowa

Pszczoły na kwiatach konopi indyjskich Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3295

Zaloguj się aby obserwować temat

blondynekkrk

2016-03-03 18:49:30

Jestem ciekawy, co ciągnie pszczoły do konopi indyjskich (marihuany dla niewtajemniczonych). To nie jedyny filmik, na który natrafiłem w sieci:

Myślicie, że fotomontaż?

factis

2016-03-04 07:55:44

Wydaje mi się to dość absurdalne. Czytałem artykuł, że pewien pszczelarz "wyszkolił" swoje pszczoły do lotów na konopie. Co więcej, że ma z tego dużo miodu...

Antoni

2016-03-04 15:08:24

Dla tych, którzy znają podstawy angielskiego polecam ten artykuł: http://sensiseeds.com/en/blog/cannabis-vs-colony-collapse-disorder/ jest co nieco w temacie zapylania przez pszczoły konopi. Warto podkreślić, że konopiami interesują się także trzmiele. Oczywiście uprawa konopi indyjskich w Polsce jest zakazana. Najprawdopodobniej filmik, który dodał Blondynekkrk pochodzi z Holandii.

blondynekkrk

2016-03-06 10:14:16

Im więcej czytam na ten temat, tym bardziej widzę że to chyba nie fotomontaż był. Coraz więcej stron rozpisuje się na ten temat. Piszą, że miód ma skutki halucynogenne...

Sylwek

2016-04-02 17:37:43

Gdybym wczoraj zapoznał się z tym tematem to bym myślał, że to żart prima-aprilisowy. Dzisiaj mam mieszane uczucia. Poczytałem troszkę na temat konopi w kontekście walki z warrozą. Okazało się, że nektar z kwiatów konopi przemysłowych uodparnia pszczoły na pasożyty i choroby. Faktycznie o halucynacjach też była mowa, ale w kontekście spożycia 4 łyżeczek miodu z konopi dwupiennych przez dzieci. Nie od dziś wiemy, że jest spór odnośnie konopi. Dopóki nie będzie legalizacji, dopóty w Polsce nie będzie dało się przekonać, czy badania przeprowadzone przez szwajcarskich naukowców były rzetelne i czy ich wynik da się przełożyć na polskie warunki. Myślę, że szybko to nie nastąpi... a szkoda.

Weź udział w dyskusji:

Ostatnio na forum:

Współpracują z portalem:

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie