Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Baza pożytkowa

Jakie pszczoły do lasu? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 7761

Zaloguj się aby obserwować temat

glglow

2015-08-09 18:07:30

Witam wszystkich,
jestem nowym użytkownikiem forum i o ile temat umiejscawiam w złej kategorii z góry przepraszam.

Czy może ktoś podpowie jaką rasę i linię pszczół powinienem zastosować prowadzc pasiekę w lesie.
Las iglasty ( sosna ) gęsto porośnięty kruszyną jarzębiną w niższych piętrach jeżyna leśna, borówka, jagoda czarna oraz miejscami sporo wrzosów. Pasieka jest umiejscowiona w środku w/w lasu tak ,że pszczoły nie mają dostępu do jakichkolwiek użytków zielonych, łąk oraz innych miododajnych drzew.
W okolicy znajdują się diałki z młodym lasem brzozowym oraz pojedyńcze sporadycznie spotykane dęby.

Pasieka jest zlokalizowana w części wschodniej woj. lubelskiego.

Jak myślicie ile pni może wykarmić takie "pastwisko pszczele" tak aby nie przesadzić?

Na chwilę obecną zlokalizowałem w tym miejscu 9 rodzin w ulach warszawskich zwykłych na kraince.

W przyszłym roku chciałbym zmienić system uli w mojej pasiece z Warszawskich zwykłych na Langstroth 3/4 o wymiarze europejskim.

Może nie tyle zmienić system co wprowadzić system uli korpusowych Langstroth. Mam sentyment do Warszawiaków i dość malowniczo wyglądają na leśnej działce także chciałbym je zostawić.

Może ktoś podpowie jak ekonomicznie mógłbym wykożystując posiadane już pszczoły w ulach wz. rozwinąć hodowlę w ulach Langstroth.

Z góry dziękuję za odpowiedź i Pozdrawiam.
Grzegorz

factis

2015-08-09 21:14:36

Witaj glglow! Nie mam doświadczenia z lokalizacją pasieki w lesie, ale jestem dość sceptycznie do tego nastawiony. Ptaki, kuny i inne zwierzaki leśne to poważne zagrożenie. Z drugiej strony piszesz, że są pożytki. Niestety las lasowi nierówny i niekoniecznie musi być tak, jak u kogoś innego. Z tego co wiem to większość pszczelarzy stawia pnie obok lasu, a nie w jego środku. W Twoim przypadku będziesz na pewno nastawiony na spadź i wrzos.

blondynekkrk

2015-08-11 19:45:11

@glglow bardzo zbudowane pytanie przygotowałeś :) Mam wrażenie, że nie wszyscy zaglądają do tego działu i zanim ktoś kto ma pojęcie odpowie Ci, minie dłuuuuuugi czas :)

Ja mogę powiedzieć, że z tego co poczytałem, to podobno prawie każda Krainka nada się do "pracy w lasie". Trzeba także wziąć pod uwagę odległości na jakie latają pszczoły i zastanowić się, czy są one ekonomiczne opłacalne.

Weź udział w dyskusji:

Ostatnio na forum:

Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Pierniczki świąteczne z miodem

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

Różano-orkiszowy torcik naleśnikowy z miodem

Różowe stringi z miodem

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bigos staropolski na winie z miodem

Wigilijne łazanki na bogato

Nalewka jaśminowa z miodem