Forum pszczelarskie - Baza pożytkowa
Jakie pszczoły do lasu? Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 7761Zaloguj się aby obserwować temat
glglow
2015-08-09 18:07:30
Witam wszystkich,
jestem nowym użytkownikiem forum i o ile temat umiejscawiam w złej kategorii z góry przepraszam.
Czy może ktoś podpowie jaką rasę i linię pszczół powinienem zastosować prowadzc pasiekę w lesie.
Las iglasty ( sosna ) gęsto porośnięty kruszyną jarzębiną w niższych piętrach jeżyna leśna, borówka, jagoda czarna oraz miejscami sporo wrzosów. Pasieka jest umiejscowiona w środku w/w lasu tak ,że pszczoły nie mają dostępu do jakichkolwiek użytków zielonych, łąk oraz innych miododajnych drzew.
W okolicy znajdują się diałki z młodym lasem brzozowym oraz pojedyńcze sporadycznie spotykane dęby.
Pasieka jest zlokalizowana w części wschodniej woj. lubelskiego.
Jak myślicie ile pni może wykarmić takie "pastwisko pszczele" tak aby nie przesadzić?
Na chwilę obecną zlokalizowałem w tym miejscu 9 rodzin w ulach warszawskich zwykłych na kraince.
W przyszłym roku chciałbym zmienić system uli w mojej pasiece z Warszawskich zwykłych na Langstroth 3/4 o wymiarze europejskim.
Może nie tyle zmienić system co wprowadzić system uli korpusowych Langstroth. Mam sentyment do Warszawiaków i dość malowniczo wyglądają na leśnej działce także chciałbym je zostawić.
Może ktoś podpowie jak ekonomicznie mógłbym wykożystując posiadane już pszczoły w ulach wz. rozwinąć hodowlę w ulach Langstroth.
Z góry dziękuję za odpowiedź i Pozdrawiam.
Grzegorz
factis
2015-08-09 21:14:36
Witaj glglow! Nie mam doświadczenia z lokalizacją pasieki w lesie, ale jestem dość sceptycznie do tego nastawiony. Ptaki, kuny i inne zwierzaki leśne to poważne zagrożenie. Z drugiej strony piszesz, że są pożytki. Niestety las lasowi nierówny i niekoniecznie musi być tak, jak u kogoś innego. Z tego co wiem to większość pszczelarzy stawia pnie obok lasu, a nie w jego środku. W Twoim przypadku będziesz na pewno nastawiony na spadź i wrzos.
blondynekkrk
2015-08-11 19:45:11
@glglow bardzo zbudowane pytanie przygotowałeś :) Mam wrażenie, że nie wszyscy zaglądają do tego działu i zanim ktoś kto ma pojęcie odpowie Ci, minie dłuuuuuugi czas :)
Ja mogę powiedzieć, że z tego co poczytałem, to podobno prawie każda Krainka nada się do "pracy w lasie". Trzeba także wziąć pod uwagę odległości na jakie latają pszczoły i zastanowić się, czy są one ekonomiczne opłacalne.
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
Prezent dla pszczelarza na Święta Bożego Narodzenia
14 Listopada 2025
W Niemczech zachęcają do sadzenia cebulek kwiatowych
11 Listopada 2025
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
11 Listopada 2025
Leki ze Słowacji i Czech na warrozę
10 Listopada 2025
Leki ze Słowacji i Czech na warrozę
10 Listopada 2025
Zalecenia pszczelarskie na październik
10 Listopada 2025
Ostatnio dodane tematy:
W Niemczech zachęcają do sadzenia cebulek kwiatowych
11 Listopada 2025
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
11 Listopada 2025
补办加拿大毕业文凭学历Q微信956290760咨询康考迪亚大学文凭学位证书毕业证加拿大假文凭买加拿大学历证书高仿毕业文凭材料加拿大成绩单修改本科毕业证硕士文凭证书教育部学历学位认证Concordia University
11 Listopada 2025
补办加拿大毕业文凭学历Q微信956290760咨询蒙特利尔大学文凭学位证书毕业证加拿大假文凭买加拿大学历证书高仿毕业文凭材料加拿大成绩单修改本科毕业证硕士文凭证书教育部学历学位认证University of Montreal
11 Listopada 2025
美国留学毕业证Q微信956290760科罗拉多矿业大学文凭.mines研究生假文凭.买科罗拉多矿业大学毕业证样本、mines文凭.招聘中介代理.长期专业为留学生解决毕业难的问题专业靠谱
11 Listopada 2025