Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Baza pożytkowa

Ogrodzenie pasieki z roślin Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 5050

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

michal-trabka

2015-02-23 15:21:19

Cześć! Planuję założyć drugą stacjonarną pasiekę. Pierwsza jest obok mojego domu. Druga byłaby kilka kilometrów dalej na moim polu. Chciałem się Was poradzić, czy warto zamiast ogrodzenia z siatki lub ogrodzenia drewnianego zainwestować w ogrodzenie roślinne, najlepiej z roślin miododajnych i pyłkodajnych?

blondynekkrk

2015-02-23 21:58:11

To chyba najlepszy możliwy wybór :) Nie dość, że wszystko ładnie kwitnie to na dodatek pszczoły mają na co latać.

michal1972

2015-02-24 12:57:55

@michal-trabka, wiesz Michale, to dobry pomysł. Trzeba tylko czasem mierzyć siły na zamiary. Nie wiem ile masz lat ale im człowiek starszy, tym mniej sił do pracy. Jak poza codziennymi obowiązkami w pasiece dojdzie Ci jeszcze np. pielęgnacja żywopłotu (jego przycinanie żeby nie straszył) to okaże się, że nie będziesz miał na nic czasu i na dodatek pozbędziesz się sił, które mógłbyś wykorzystać na pszczoły. Choć jak już wcześniej pisałem, jestem zwolennikiem naturalnych rozwiązań, to w tym przypadku polecam się zastanowić.

Lukasz_Baniak

2015-02-26 15:08:12

@michal-trabka, jak chcesz mieć pożytek w postaci żywego ogrodzenia pasieki, przy okazji, żebyś nie miał zbyt dużo pracy to proponuje Ci posadzić dziką różę. Też przy okazji będziesz miał owoce do nalewki albo do wina.

factis

2015-03-10 20:16:44

A czemu miałoby służyć to ogrodzenie? Żeby nikt uli nie ukradł/zdewastował? Bo jak będzie chciał to ogrodzenie z roślin dość łatwo pokona, zwłaszcza w pierwszych latach kiedy rośliny będą małe.

Lukasz_Baniak

2015-03-11 19:45:13

@factis, słuszne spostrzeżenie. Napisałem tak jakby miało ogrodzenie służyć tylko pszczołom i właścicielowi ogrodzenia, ewentualnie szabrownikom. Co prawda dzika róża ma solidne kolce i jak się rozrośnie to życzę powodzenia komuś żeby przeszedł niepokaleczony, ale pod nią warto byłoby zrobić jakieś chociaż prowizoryczne ogrodzenie, tak aby można było ją jakkolwiek uformować.

blondynekkrk

2015-03-15 16:37:44

No faktycznie jest racja. Ja się spotkałem, że pszczelarze raczej nie stosują żadnego ogrodzenia. Zwykle mają ule przed domem albo jeżeli prowadzą pasiekę wędrowną, to wówczas dogadują się z rolnikiem, co by od czasu do czasu zajrzał.

qasanek

2015-07-07 17:37:33

jeśli chodzi o ogrodzenia to tanio można je kupić w sklepie http://grodzimy.com

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Ostatnio na forum:

Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pszczelarz, a kto to taki?

Miód - produkt pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie