Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Baza pożytkowa

Zachwaszczone pola - sposób na pokaźne zbiory miodu? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 4907

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

Sylwek

2014-02-01 15:43:35

Przeczytałem, że coraz więcej pszczelarzy lokuje swoje ule w okolicach pół leżących odłogiem gdzie rośnie wszystko co chce. Podobno to raj dla pszczół i portfeli pszczelarzy. Czemu?

blondynekkrk

2014-02-02 11:58:32

Wyczytałem gdzieś, że w zbożu rośnie często wiele odmian roślin, którymi pszczoły miodne są zainteresowane. Bo gdyby nie one to niekoniecznie pszczoły latałyby w tamte miejsca.

kaczka12

2014-02-03 09:50:51

Nie musi lokować ich tam gdzie są łąki. To niekoniecznie dobra strategia. Jest to na pewno lepszy pomysł niż zasianie dużych połaci jedną rośliną.

michal1972

2014-02-05 10:16:14

Wątpię, żeby był to raj dla portfeli pszczelarzy i żeby takie działanie przynosiło faktycznie dużą różnicę w dochodach. Na pewno pasieka wędrowna to dobry pomysł. Z doświadczenia wiem, że część moich kolegów zainteresowana jest stawianiem uli w pobliżu zachwaszczonych chabrem bławatkiem polach zbóż. Dlatego, że w trakcie kwitnięcia chabru wydajność miodowa sięga nawet 120 kg/hektar.

blondynekkrk

2014-02-06 09:37:35

Michał ale 120kg/hektar to nie jest chyba dużo. Zwłaszcza jak ktoś tam napisał, że z facelii można pozyskać więcej.

mlody_pszczelarz

2014-02-08 13:46:13

ja sie nie zgadzam, jest to dodatkowe zrodlo zroznicowanego pokarmu. a nawloc to skolei dodatkowe zrodlo pieniedzy na pszczelarza

Lukasz_Baniak

2014-02-17 09:55:32

Miód z upraw monokulturowych ma inny smak. Miód ze zróżnicowanej bazy pożytkowej ma inny. Zależy kto na co jest nastawiony i co komu odpowiada.

factis

2014-02-25 09:45:49

Lukasz_Baniak - dobrze piszesz. Ma zupełnie inny smak. Co więcej - niepowtarzalny i to chyba ma największe znaczenie. Może jest jego mniej ale za to cena jego może być zdecydowanie wyższa.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Ostatnio na forum:

Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu

Skład miodu

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Linia pszczół car: Aga

Jak wykonać odkład pszczeli?

Wstawianie kraty ogrodowej w ulu warszawskim

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich