Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Baza pożytkowa

Co zbierają pszczoły w sierpniu? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 6123

Zaloguj się aby obserwować temat

arek

2016-08-01 12:45:54

Co zbierają pszczoły w sierpniu?

oro54

2016-08-01 13:45:00

Głównymi pożytkami są, o ile występują, nawłoć i wrzosy. Dużo jest też poplonów w tym siana specjalnie dla pszczół - facelia

wus47

2017-07-06 13:16:13

W terenah zàhodniej Ukrainy pogoda jest zla zbierania miodu. Prognoza jest kiepsks. Nie bedzie miodu tam. Pczoly sa glodni i skracaja swojs liczebnosc, staje ich co raz mniej. Zime wiele pasiek nie przezyli, zgineli, a teraz niema i miodozboru. Na wshodzie Ukrainy mozliwejest lepiej. Prognoza nie cieszy

blondynekkrk

2017-07-24 18:05:28

Czasem do początku sierpnia jest jeszcze gryka :)

tulipan

2017-07-26 10:30:40

a u mnie kwitnie facelia jutro sieje grykę jeszcze zakwitnie

tulipan

2017-07-26 10:32:07

mam też dużo nostrzyka ktory kwitnie

blondynekkrk

2017-07-30 08:31:50

Okazuje się, że w sierpniu kwitnie jeszcze rożnik przerośnięty: http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/726/roznik_przerosniety__roslina_miododajna.html

Prukfa

2018-09-02 13:05:47

Na przełomie sierpnia i września w mojej okolicy nawłoć ma się już ku końcowi ale kwitną całe połacie uczepu amerykańskiego na którym siedzi sporo pszczół. Zbierają nektar i pyłek. Nigdzie nie mogłem znaleźć żadnych danych o wydajności miodowej tej rośliny.

Weź udział w dyskusji:

Ostatnio na forum:

Współpracują z portalem:

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Badania: na jakim obszarze występuje pszczoła samotnica - zadrzechnia fioletowa?

Zostań bohaterem pszczół

Kontrowersje z życia pszczół - zaproszenie na wykład otwarty

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Szaszłyki z marynatą miodową

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową