Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Baza pożytkowa

Co zbierają pszczoły w sierpniu? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 6176

Zaloguj się aby obserwować temat

arek

2016-08-01 12:45:54

Co zbierają pszczoły w sierpniu?

oro54

2016-08-01 13:45:00

Głównymi pożytkami są, o ile występują, nawłoć i wrzosy. Dużo jest też poplonów w tym siana specjalnie dla pszczół - facelia

wus47

2017-07-06 13:16:13

W terenah zàhodniej Ukrainy pogoda jest zla zbierania miodu. Prognoza jest kiepsks. Nie bedzie miodu tam. Pczoly sa glodni i skracaja swojs liczebnosc, staje ich co raz mniej. Zime wiele pasiek nie przezyli, zgineli, a teraz niema i miodozboru. Na wshodzie Ukrainy mozliwejest lepiej. Prognoza nie cieszy

blondynekkrk

2017-07-24 18:05:28

Czasem do początku sierpnia jest jeszcze gryka :)

tulipan

2017-07-26 10:30:40

a u mnie kwitnie facelia jutro sieje grykę jeszcze zakwitnie

tulipan

2017-07-26 10:32:07

mam też dużo nostrzyka ktory kwitnie

blondynekkrk

2017-07-30 08:31:50

Okazuje się, że w sierpniu kwitnie jeszcze rożnik przerośnięty: http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/726/roznik_przerosniety__roslina_miododajna.html

Prukfa

2018-09-02 13:05:47

Na przełomie sierpnia i września w mojej okolicy nawłoć ma się już ku końcowi ale kwitną całe połacie uczepu amerykańskiego na którym siedzi sporo pszczół. Zbierają nektar i pyłek. Nigdzie nie mogłem znaleźć żadnych danych o wydajności miodowej tej rośliny.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Placki bananowo-owsiane z miodem

Racuchy z bananami i miodem

Pełnoziarniste placki z gruszką i miodem z pyłkiem pszczelim

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?