Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Baza pożytkowa

Przymrozki i mniej pożytków Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3896

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

eryk16

2014-01-08 08:40:38

Teraz zarządcy dróg się cieszą, mniej ci co mieli odśnieżać. Pszczelarze też moim zdaniem nie mają powodów do zadowolenia. Niby pogoda przypominająca późną wiosnę. Pojawiają się kwiaty, drzewa wypuszczają liście. A jak przyjdzie mróz to to wszystko wetnie. Nie macie takiego wrażenia, że 2014 rok będzie ciężki dla nas i naszych pszczół?

Lukasz_Baniak

2014-01-08 17:20:40

Może tak być. Na większości drzew w moim ogrodzie pojawiły się nowe listki...

blondynekkrk

2014-01-09 17:47:12

Mam takie wrażenie, że pszczelarze zawsze będą mówić, że ciężki rok itp itd :) Przykro mi to mówić ale zauważyłem, że pszczelarze głównie narzekają a to że coś z dotacjami nie tak, a to że jakaś choroba, a to że nie ma 40kg miodu z ula tylko 15... A gdzie te pozytywy? Gdzie rozmowa o relaksie? O tym jakie fajne jest to zajęcie? Ja nie jestem pszczelarzem ale bardzo chcę nim zostać. Wiem coraz więcej i staram się widzieć pozytywy! Uważam, że 2014 rok będzie dobrym rokiem! Koniec kropka!

pszczelarka78

2014-01-09 21:52:03

To nie chodzi w tym przypadku o marudzenie, negatywy, tylko o troskę o pszczoły. Nasze podopieczne. Pogoda nie sprzyja im, a co jeśli przyjdzie i się przedłuży? One są za dużo warte by je stracić, nie tylko dla pszczelarza/-ki ale także otoczenia, rolników, sadowników.

emil

2014-01-09 21:57:21

No właśnie, póki co zapowiada się niezbyt ciekawie. 2013 jednak też miał przedłużoną zimę, niektórzy stracili sporo rodzin, ale później u nas dopisała lipa i spadź. Mam nadzieję, że pozytywy przyjdą.

Lukasz_Baniak

2014-01-11 09:56:00

Blondyn, czasem się po prostu ma wszystkiego dość. Niby masz wiedzę, masz czas, masz sprzęt i doświadczenie a pogoda spłata figla i cała lub większość pracy idzie na marne. I może wtedy faktycznie czas narzekać?

factis

2014-01-12 16:09:40

Dzisiaj się juz ochłodziło i gdzieniegdzie popadał śnieg. Może jednak wszystko ułoży się po naszej myśli!

emil

2014-01-13 20:26:56

Nawet słyszałem, że w północno-wschodniej Polsce ma spaść grubo ponad zera.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor

Oddziaływanie Varroa destructor na rodzinę pszczelą

Varroa sp. jako immunosupresor chorób wirusowych

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Szkolny Dzień Pszczoły

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka po mazursku

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Zrekultywowane tereny kopalni Górażdże jako potencjalne siedlisko występowania pszczół

Zostań bohaterem pszczół

Pszczoły i pszczelarstwo trzech kontynentów - zaproszenie na wykład