Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Baza pożytkowa

Przymrozki i mniej pożytków Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3677

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

eryk16

2014-01-08 08:40:38

Teraz zarządcy dróg się cieszą, mniej ci co mieli odśnieżać. Pszczelarze też moim zdaniem nie mają powodów do zadowolenia. Niby pogoda przypominająca późną wiosnę. Pojawiają się kwiaty, drzewa wypuszczają liście. A jak przyjdzie mróz to to wszystko wetnie. Nie macie takiego wrażenia, że 2014 rok będzie ciężki dla nas i naszych pszczół?

Lukasz_Baniak

2014-01-08 17:20:40

Może tak być. Na większości drzew w moim ogrodzie pojawiły się nowe listki...

blondynekkrk

2014-01-09 17:47:12

Mam takie wrażenie, że pszczelarze zawsze będą mówić, że ciężki rok itp itd :) Przykro mi to mówić ale zauważyłem, że pszczelarze głównie narzekają a to że coś z dotacjami nie tak, a to że jakaś choroba, a to że nie ma 40kg miodu z ula tylko 15... A gdzie te pozytywy? Gdzie rozmowa o relaksie? O tym jakie fajne jest to zajęcie? Ja nie jestem pszczelarzem ale bardzo chcę nim zostać. Wiem coraz więcej i staram się widzieć pozytywy! Uważam, że 2014 rok będzie dobrym rokiem! Koniec kropka!

pszczelarka78

2014-01-09 21:52:03

To nie chodzi w tym przypadku o marudzenie, negatywy, tylko o troskę o pszczoły. Nasze podopieczne. Pogoda nie sprzyja im, a co jeśli przyjdzie i się przedłuży? One są za dużo warte by je stracić, nie tylko dla pszczelarza/-ki ale także otoczenia, rolników, sadowników.

emil

2014-01-09 21:57:21

No właśnie, póki co zapowiada się niezbyt ciekawie. 2013 jednak też miał przedłużoną zimę, niektórzy stracili sporo rodzin, ale później u nas dopisała lipa i spadź. Mam nadzieję, że pozytywy przyjdą.

Lukasz_Baniak

2014-01-11 09:56:00

Blondyn, czasem się po prostu ma wszystkiego dość. Niby masz wiedzę, masz czas, masz sprzęt i doświadczenie a pogoda spłata figla i cała lub większość pracy idzie na marne. I może wtedy faktycznie czas narzekać?

factis

2014-01-12 16:09:40

Dzisiaj się juz ochłodziło i gdzieniegdzie popadał śnieg. Może jednak wszystko ułoży się po naszej myśli!

emil

2014-01-13 20:26:56

Nawet słyszałem, że w północno-wschodniej Polsce ma spaść grubo ponad zera.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Ostatnio na forum:

Współpracują z portalem:

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Skrzydełka z miodem i chili

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor

Varroa sp. jako immunosupresor chorób wirusowych

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy