Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Baza pożytkowa

Czy malwy są pożytkiem dla pszczół? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3142

Zaloguj się aby obserwować temat

arek

2016-03-30 10:23:31

Hej! Chciałem się spytać, czy malwy są pożytkiem dla pszczół i jeżeli tak, to czy atrakcyjnym czy nie bardzo?

marcin

2016-03-30 10:37:16

Tak kolego Arku, malwy to rośliny miododajne. Przykładem jest malwa pensylwańska, o której poczytać możesz tutaj: http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/988/lazowiec_pensylwanski-_malwa_pensylwanska_-_roslina_miododajna.html

Adam_Poch

2016-03-30 18:49:43

Ja czytałem, że pszczoły się nimi interesują tylko trzeba wziąć pod uwagę, że dość często malwy chorują... Rdza jest dość powszechna. Mimo to to podobno świetna alternatywa dla słoneczników chociażby dlatego, że się tak nie łamią. No i druga sprawa, że to źródło obfite pyłku.

Weź udział w dyskusji:

Ostatnio na forum:

Współpracują z portalem:

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Kolejny krok w ratowaniu pszczół!

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 1.

Enactus WSZiB i Portal Pszczelarski

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie