Forum pszczelarskie - Apiterapia i kosmetologia
Miód mrożony - właściwości Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 11085Zaloguj się aby obserwować temat
marzena82
2015-06-28 15:49:38
Witam,
mam pytanie do ktoregos z doswiadczonych pszczelarzy, ktorych znalazlam na tym forum.
Czy miod mrozony(ok.1,5roku-2lata) traci swe dobroczynne enzymy i wszystkie lecznicze skladniki? Pytam bo dostalam taki miod, mam zamiar go stosowac jako lek na skore glowy przy Lojotokowym Zapaleniu Skory. Gdy brak tych enzymow,miod jako lek nie dziala na te chorobe.
Czy ktos wie cos na ten temat?:)
michal-trabka
2015-06-28 19:23:16
A w jakiej temperaturze był przechowywany? Plus/minus ile?
blondynekkrk
2015-06-29 10:00:59
@marzena82, na chłopski rozum, to taki miód jest niepełnowartościowy. W miodzie jest też woda. Wiadomo, że gdy woda zamarza zachodzą pewne procesy. Wydaje mi się, choć nie jestem technologiem żywności, że ma to jednak znaczenie. W końcu taki miód jest poddany obróbce termicznej.
I od razu mówię, wiem że chodzi o enzymy a nie wodę! :) Co by się ktoś nie przyczepił.
marzena82
2015-07-01 04:38:45
Nie jestem pewna,musialabym pani od kt.dostalam miod spytac Ale wydaje mi sie,ze w zamrazarce to ok.-18st.
Pytam,bo znalazlam w google przerozne odpowiedzi,sprzeczne raczej.
marcin
2015-07-01 09:21:26
@marzena82, publikuję odpowiedź naszej specjalistki, na zadane przez Panią pytanie:
Miód wykazuje właściwości przeciwdrobnoustrojowe, spowodowane obecnością nadtlenku wodoru i innych czynników, jak flawonoidów, kwasów fenolowych, metyloglioksalu i in. Generalnie miody ciemne tj. spadziowe, gryczane, wrzosowe wykazują znacznie wyższą aktywność zarówno antyoksydacyjną jak i antybakteryjną, w porównaniu do miodów jasnych. Aktywność antybakteryjna oraz antyoksydacyjna miodu decyduje ponadto o jego właściwościach przeciwzapalnych (podawany zarówno in vitro, jak i in vivo). U ośmiu na dziesięciu pacjentów z zapaleniem skóry oraz u pięciu na ośmiu pacjentów z łuszczycą obserwowano znaczącą poprawę po stosowaniu maści na bazie miodu przez okres 2 tygodni [Al-Waili N. S., 2003. Topical application of natural honey, beeswax and olive oil mixture for atopic dermatitis or psoriasis: partially controlled, single-blinded study.Complementary Therapies in Medicine, 11 (4), 226-234].
Łojotokowe zapalenia skóry wywołuje głównie grzyb drożdżoidalny z rodzaju Malassezia Folliculitis. Nie udało mi się znaleźć informacji na temat oddziaływania leczniczego dokładnie na tego rodzaju grzyba, jednakże do najsilniej działającej substancji o charakterze przeciwdrobnoustrojowym jak i przeciwzapalnym można zaliczyć m. in. pinocembrynę, która w dużych ilościach obecna jest w miodzie Manuka oraz propolisie. Generalnie grzyby drożdżoidalne wykazują oporność na działanie miodu, dlatego też należy stosować miód w wysokich stężeniach, aby leczenie stało się skuteczne.
W miodzie podczas jego niewłaściwego składowania oraz przechowywania zachodzi szereg zmian, prowadzących do obniżenia jego jakości. Przechowywanie miodu w temperaturze powyżej 20 stopni powoduje zwiększenie zawartości cukrów redukujących, kwasowości oraz 5-HMF. Natomiast przegrzanie miodu denaturację białek i tym samym utratę aktywności biologicznej enzymów. Najmniejsze zmiany w składzie chemicznym zachodzą w trakcie przechowywania go w temperaturach zamrażalniczych. Bowiem niska temperatura nie dezaktywuje enzymów lecz powoduje ich inhibicję (zatrzymanie działania biologicznego na czas przechowywania zamrażalniczego). Dlatego śmiało można stosować!
marzena82
2015-07-01 09:43:01
Super, dziekuje bardzo za wyczerpujaca odpowiedz!!:)
Mam miod jasny(niestety,bo pisze Pani,ze lepszy ciemny),ale i tak wyprobuje:)
Jeszcze raz dzieki;)
marcin
2015-07-01 09:45:56
@marzena82, nie ma sprawy :) W razie pojawienia się pytań, proszę o kontakt na forum. Nie pozostawiamy pytań bez odpowiedzi.
blondynekkrk
2015-07-01 17:26:27
Z tego wynika, że jednak się myliłem. Dobrze, że od czasu do czasu wypowie się ktoś kto ma specjalistyczną wiedzę:)
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
Rekordowe miodobranie z pasieki miejskiej w Gdyni 2022
13 Kwietnia 2024
Łagodna zima zmusza pszczelarzy do schładzania uli 2019/2020
31 Marca 2024
Łagodna zima zmusza pszczelarzy do schładzania uli 2019/2020
24 Marca 2024
Łagodna zima zmusza pszczelarzy do schładzania uli 2019/2020
16 Marca 2024
Do czego służą mateczniki?
29 Lutego 2024
Jak leczą się pszczelarze?
25 Lutego 2024
Ostatnio dodane tematy:
Rekordowe miodobranie z pasieki miejskiej w Gdyni 2022
13 Kwietnia 2024
Pszczoły wybudziły się w styczniu 2023
21 Lutego 2024
Miód z Pasieki w Sercu Opola - wyniki analizy pyłkowej
17 Lutego 2024
Metyloglioksal - antybiotyczny składnik miodu manuka
19 Stycznia 2024
Który miód jest najzdrowszy?
24 Grudnia 2023