Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Apiterapia i kosmetologia

Nalewka z mola woskowego Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 60444

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2 3 4 5 6 7

blondynekkrk

2015-01-19 13:59:47

@tomasz301 a dlaczego ze szkła i ciemnego? Nie może być jakaś plastikowa butelka np. po soku albo coli tylko solidnie umyta?

tomasz301

2015-01-19 20:11:58

Nie spotkałem się z sytuacją, gdzie dowolne nalewki sprzedawane są w opakowaniach z tworzyw sztucznych.Nalewka na molu woskowym jest szczególna, bowiem rozpuszcza wosk ,jest cieczą aktywna biologicznie. Jeżeli nalewka rozpuszcza wosk tworzący szkielet, na którym tworzą się złogi , to tym samym w jakimś tam stopniu będzie reagować z substancjami tworzyw sztucznych(pochodne ropy naftowej) .Wiele lat temu udowodniono stosując metody technik jądrowych, że zwykły jogurt reaguje na poziomie atomowym z opakowaniem z tworzyw sztucznych.Podobnie ciecze biologiczne człowieka rozpuszczają nawet stale chirurgiczne które znajdą się w ciele bez odpowiednich zabezpieczeń np warstwą krzemową.

tomasz301

2015-01-20 21:24:40

Żeby nikt nie twierdził, ze z nalewką to partyzantka , otóż znalazłem artykuł gdzie piszą o opatentowaniu w 1992 roku nalewki w Rosji pod nazwą "Nalewka doktora Muchina".Zanim nalewkę opatentowano, opracowano sposób wykonania ekstraktu z nalewki na molu i przeprowadzono wiele badań składu biologicznego i chemicznego, w tym enzymów w Instytucie Biologii Fizycznej Rosyjskiej Akademii Nauk.
http://p4elo4ka.ru/zdorovie_na_paseke/voskovaia_mole

michal1972

2015-01-21 08:32:48

@blondynekkrk toś wymyślił. Widziałeś kiedyś nalewkę w plastikowym opakowaniu? Poza tym, nawet jak jakimś cudem widziałeś, to chciałbyś jej skosztować, bo ja nie.

Kolega Tomasz ma rację. Co prawda nie słyszałem nic o jogurcie ale jak widać, człowiek uczy się przez całe życie.

tomasz301

2015-01-21 11:02:19

Badania plastików jako opakowań prowadzone są na całym świecie i im bardziej jakaś firma krzyczy, że ma ekologiczne to trzeba się zastanowić co chcą zagłuszyć.Przeczytajcie wypowiedź na forum http://opakowania.com.pl/Forum/Wp%C5%82yw-opakowania-na-jako%C5%9B%C4%87-%C5%BCywno%C5%9Bci-25589.html
Cytat:"Czasopismo "Enviromental Health Perspectives" opublikowało w roku 2000 badania, z których wynika, że ze wszystkich ludzi najwyższy poziom ftalanów w organizmie mają właśnie kobiety w wieku reprodukcyjnym (20 - 40 lat). "

tomasz301

2015-01-21 13:28:56

nalewka pomaga regulować sprawy cukrzycy i trzustki, ale należy ograniczyć ilość cukru. Posłuchajcie sami o cukrze

Ukryte Terapie, cz. 5 - Cukier - Jerzy Zięba - 30.09.2014

blondynekkrk

2015-01-22 10:43:55

@michal1972, no nie widziałem ale ciekawość mnie zżerała to raz, a dwa, że skoro jest specjalista (tomasz301), to trzeba wykorzystać to i spytać :)

Mnie tylko zastanawia to, że będąc na Węgrzech można było kupić wino w plastikowych butelkach. No nie było co prawda one po coli czy mleku ale były po wodach mineralnych i oranżadach. Czy to przypadkiem nie koliduje też ze sobą?

tomasz301

2015-01-22 11:00:13

Wino w plastiku kupisz także u nas. Jest to Amarena pita głównie przez meneli, bo tania.Danych o rozpuszczalności opakowania w płynie jaki w sobie zawiera raczej nie publikuje się w mass mediach. Przeciez wszyscy wiedzą , ze jedzenie w McDonaldzie nie jest ani dietetyczne, ani też zdrowe.W USA w 2002 roku wydano sądowy zakaz zaskarżania McDonalda za tycie i inne choroby wywołane ich jedzeniem.Butelka z plastiku jest tania i lekka i czyni transport bardziej ekonomicznym niż butelek ze szkła.

Strony: 1 2 3 4 5 6 7

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Odnaleziono złodziei 4 uli z Wielkich Oczu

Sposób na cellulit - miód i soda oczyszczona

Debata o roli pszczół w kontekście społeczno-przyrodniczym

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pszczelarz, a kto to taki?

Miód - produkt pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna