Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Apiterapia i kosmetologia

Nalewka z mola woskowego Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 61760

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2 3 4 5 6 7

blondynekkrk

2015-01-19 13:59:47

@tomasz301 a dlaczego ze szkła i ciemnego? Nie może być jakaś plastikowa butelka np. po soku albo coli tylko solidnie umyta?

tomasz301

2015-01-19 20:11:58

Nie spotkałem się z sytuacją, gdzie dowolne nalewki sprzedawane są w opakowaniach z tworzyw sztucznych.Nalewka na molu woskowym jest szczególna, bowiem rozpuszcza wosk ,jest cieczą aktywna biologicznie. Jeżeli nalewka rozpuszcza wosk tworzący szkielet, na którym tworzą się złogi , to tym samym w jakimś tam stopniu będzie reagować z substancjami tworzyw sztucznych(pochodne ropy naftowej) .Wiele lat temu udowodniono stosując metody technik jądrowych, że zwykły jogurt reaguje na poziomie atomowym z opakowaniem z tworzyw sztucznych.Podobnie ciecze biologiczne człowieka rozpuszczają nawet stale chirurgiczne które znajdą się w ciele bez odpowiednich zabezpieczeń np warstwą krzemową.

tomasz301

2015-01-20 21:24:40

Żeby nikt nie twierdził, ze z nalewką to partyzantka , otóż znalazłem artykuł gdzie piszą o opatentowaniu w 1992 roku nalewki w Rosji pod nazwą "Nalewka doktora Muchina".Zanim nalewkę opatentowano, opracowano sposób wykonania ekstraktu z nalewki na molu i przeprowadzono wiele badań składu biologicznego i chemicznego, w tym enzymów w Instytucie Biologii Fizycznej Rosyjskiej Akademii Nauk.
http://p4elo4ka.ru/zdorovie_na_paseke/voskovaia_mole

michal1972

2015-01-21 08:32:48

@blondynekkrk toś wymyślił. Widziałeś kiedyś nalewkę w plastikowym opakowaniu? Poza tym, nawet jak jakimś cudem widziałeś, to chciałbyś jej skosztować, bo ja nie.

Kolega Tomasz ma rację. Co prawda nie słyszałem nic o jogurcie ale jak widać, człowiek uczy się przez całe życie.

tomasz301

2015-01-21 11:02:19

Badania plastików jako opakowań prowadzone są na całym świecie i im bardziej jakaś firma krzyczy, że ma ekologiczne to trzeba się zastanowić co chcą zagłuszyć.Przeczytajcie wypowiedź na forum http://opakowania.com.pl/Forum/Wp%C5%82yw-opakowania-na-jako%C5%9B%C4%87-%C5%BCywno%C5%9Bci-25589.html
Cytat:"Czasopismo "Enviromental Health Perspectives" opublikowało w roku 2000 badania, z których wynika, że ze wszystkich ludzi najwyższy poziom ftalanów w organizmie mają właśnie kobiety w wieku reprodukcyjnym (20 - 40 lat). "

tomasz301

2015-01-21 13:28:56

nalewka pomaga regulować sprawy cukrzycy i trzustki, ale należy ograniczyć ilość cukru. Posłuchajcie sami o cukrze

Ukryte Terapie, cz. 5 - Cukier - Jerzy Zięba - 30.09.2014

blondynekkrk

2015-01-22 10:43:55

@michal1972, no nie widziałem ale ciekawość mnie zżerała to raz, a dwa, że skoro jest specjalista (tomasz301), to trzeba wykorzystać to i spytać :)

Mnie tylko zastanawia to, że będąc na Węgrzech można było kupić wino w plastikowych butelkach. No nie było co prawda one po coli czy mleku ale były po wodach mineralnych i oranżadach. Czy to przypadkiem nie koliduje też ze sobą?

tomasz301

2015-01-22 11:00:13

Wino w plastiku kupisz także u nas. Jest to Amarena pita głównie przez meneli, bo tania.Danych o rozpuszczalności opakowania w płynie jaki w sobie zawiera raczej nie publikuje się w mass mediach. Przeciez wszyscy wiedzą , ze jedzenie w McDonaldzie nie jest ani dietetyczne, ani też zdrowe.W USA w 2002 roku wydano sądowy zakaz zaskarżania McDonalda za tycie i inne choroby wywołane ich jedzeniem.Butelka z plastiku jest tania i lekka i czyni transport bardziej ekonomicznym niż butelek ze szkła.

Strony: 1 2 3 4 5 6 7

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Daniel Borak

Daniel Borak

Autor tekstów

Właściciel gospodarstwa pasiecznego Ślężańskie Miody i serwisu partnerskiego www.slezanskiemiody.pl

Projekt Bzykająca Przyczepka Edukuje

VIII Agroturystyczne Święto Wina i Miodu Pitnego na Zamku Grodziec - relacja z wydarzenia

Projekt Bzykająca Przyczepka

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Kaczka po mazursku

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.